FOTO Međunarodni kongres: "Varaždinska regija je pionir u segmentu palijativne skrbi" Foto: Sveučilište Sjever

FOTO Međunarodni kongres: "Varaždinska regija je pionir u segmentu palijativne skrbi"

Varaždinske vijesti | 6.10.2023. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je 6. listopada otvoren međunarodni kongres "Važnost multidisciplinarnog pristupa pri donošenju odluka u palijativnoj skrbi" u organizaciji Sveučilišta Sjever, Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, Doma zdravlja Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin, koji će trajati do nedjelje.

Kongres okuplja više od 200 sudionika, a govori se o aktualnim temama vezanim uz palijativnu skrb - od zakonodavnog okvira, razvijanja resursa, komunikacijskih izazova pa do obrazovanja medicinskog osoblja za skrb bolesnika na kraju njihova životnog puta, kao i o iskustvima iz susjednih zemalja.

palijativa_varazdin_skup_06102023_2.JPG

Ispred organizatora brojnim okupljenima obratio se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić koji je istaknuo zadovoljstvo što je Sveučilište Sjever jedan od organizatora kongresa koji govori o ovako važnoj temi u području zdravstva.

- Svjesni smo danas da je taj segment u velikoj mjeri postao dio života, ne samo kod ljudi starije dobi već i kod mlađih ljudi. Vjerujem da će se odluke donesene na ovom skupu, moći u velikoj mjeri primijeniti i u praksi, možda čak i u radu sa studentima kako bi i oni spremni ušli u to što rade i bili kvalitetniji u obnašanju budućih poslova - istaknuo je prorektor Vusić.

palijativa_varazdin_skup_06102023_1.JPG

Odjel za sestrinstvo jedan je od prvih studijskih smjerova na Sveučilištu Sjever i do danas je sa studija izašao velik broj prvostupnika i magistara sestrinstva.

- Čast nam je što je naš odjel jedan od organizatora kongresa koji okuplja stručnjake iz nekoliko zemalja te progovara o temi koja je iznimno važna za sve nas, djelatnike u zdravstvu. Vjerujem kako našim studentima, prenoseći sva znanja dobivena na ovakvim skupovima, doprinosimo razini kvalitete obrazovanja na studiju sestrinstva - istaknula je pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg.

palijativa_varazdin_skup_06102023_4.JPG

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić naglasio je kako je palijativna skrb u Republici Hrvatskoj tek u začecim te ima puno mjesta za njen razvoj.

- Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i palijativna skrb koju ona pruža, kao i cijela varaždinska regija, pioniri su u tom segmentu zdravstvene skrbi te svi imamo od njih puno toga za naučiti i ugledati se u njihova rješenja - zaključio je Gazić.

Ovaj kongres naglašava multidisciplinarnost palijativne skrbi, a jedan važan segment u tome ima i duhovnost što je naglasio i varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš.

- Za nas kršćane je jedno poslanje da budemo uz krevete onih koji su bolesni. Pomirenje i bolesničko pomazanje dva su sakramenta Božje nježnosti prema onima koji trpe. Cilj nam je da budemo zajedničkom brigom oko onih koji trpe i da svatko na svoj način doprinese poboljšanju teškim bolesnicima - istaknuo je monsinjor Radoš.

Kongres je otvorila saborska zastupnica, a ujedno izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Maja Grba Bujević koja je istaknula činjenicu da se palijativna skrb mora unaprijediti.

palijativa_varazdin_skup_06102023_7.JPG

- Kao struka smatramo da ima mjesta za poboljšanje - naglasila je Grba Bujević te dodala kako je ovaj tjedan u saborsku raspravu puštena rasprava za proglašenje Nacionalnog dana palijativne skrbi u RH, inicijativa koja potiče upravo iz Varaždinske županije.

Kongresu su nazočili i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Damir Poljak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, ravnatelj Doma zdravlja varaždinske županije doc.dr.sc. Jurica Veronek, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Mladen Smoljanec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina i voditeljica Odsjeka za civilno društvo, mlade i socijalnu skrb Andreja Bobek te pročelnica Odsjeka za sestrinstvo Sveučilišta Sjever izv.prof.dr.sc. Rosana Ribić.

palijativa_varazdin_skup_06102023_3.JPG

palijativa_varazdin_skup_06102023_5.JPG

palijativa_varazdin_skup_06102023_6.JPG

palijativa_varazdin_skup_06102023_8.JPG