Divjak: Krajnje je vrijeme za inspekciju, ali i da se oglase Rektorski zbor i druge institucije

Varaždinske vijesti | 2.2.2024. u 15:49h | Objavljeno u Aktualno
Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je na svom Facebook profilu objavila da je dobila pismo, kao vjerojatno i mnogi drugi, potpisano s Grupa djelatnika Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), a u kojem se iznose teške optužbe na rad AZVO-a.
Tko je pismo poslao, ja ne znam, ali teške optužbe koji se u pismu navode svakako treba ispitati. 
Naime, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) bi trebala biti neovisna (posebno od politike) te na temelju neovisne provjere garantirati kvalitetu hrvatskih fakulteta, sveučilišta i ostalih institucija visokoga obrazovanja i znanosti u međunarodnim okvirima.
Netko tko je izvan AZVO-a ili nema ovlasti, teško može ispitati teške optužbe iz pisma, ali neke stvari su ipak indikativne. 
Tako se u pismu navodi da sadašnja ravnateljica AZVO, imenovana prije godinu dana, nije ispunila uvjete natječaja jer nema dokaza da je na rukovodećem radnom mjestu u sustavu znanosti i visokog obrazovanja provela 10 godina. Pomislila sam da se to valjda može provjeriti.
Tako se na stranicama AZVO-a navodi da je Izv. prof. dr. sc. Danijela Horvatek Tomić nova ravnateljica AZVO-a od 10. travnja 2023., a da je od 2018. do 2022. godine (4 godine) obnašala dužnost prodekanice Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje je i radila u Zavodu za bolesti peradi. 
Pogledam i natječaj iz veljače 2023., ali tamo piše da se traži najmanje četiri (4) godine radnog iskustva na upravljačkim i organizacijskim poslovima iz područja visokog obrazovanja i znanosti. Dakle, ne 10. Međutim, onda sam se sjetila da je prije toga bio natječaj iz 2022., koji je poništen.
Nadzor nad radom AZVO-a provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a upravo se nadležnog ministra i njegovog državnog tajnika, ali i predsjednika Vlade, optužuje za namještanje, kadroviranje i ugrožavanje neovisnosti AZVO-a. 
Dodatno, a možda i "prvotno" baš je novi Zakon o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti, donesen prije malo više od godinu dana (prosinac 2022.), omogućio da se AZVO podjarmi i politički instrumentalizira. Primjerice, sada predsjednika i članove Upravnog vijeća imenuje Vlada, a prema prethodnom Zakonu imenovao ih je Sabor. 
A sada nagradno pitanje? Tko je predsjednica Upravnog vijeća AZVO-a? Imenovanje, potpisano od predsjednika Vlade RH 27. travnju 2023. na čelo stavlja Dijanu Vican. Iako je bivšu rektoricu iz Zadra u međuvremenu USKOK poslao u pritvor zbog sumnji u pogodovanje u suradnju s poznatom Josipom tada Rimac, ona je i dalje na čelu Upravnog vijeća AZVO-a, a valjda je i sjednice Upravnog vijeća vodila online iz zatvora. 
Govorimo o AZVO-u,  koji bi svojim primjerom trebao pokazati kako se osigurava kvaliteta i povjerenje u institucije. Možda i Vican nije kriva za ovo što joj USKOK stavlja na teret, ali zbog tereta koji nosi, bilo bi pristojno od nje, ali i predsjednika Vlade da je se makne s pozicije predsjednice. 
Među članovima Upravnog vijeća AZVO-a su i državni tajnik, te ravnateljica uprave iz MZO-a, što to dovodi u pitanje neovisnost AZVO-a, ali i osigurava da je ministar Fuchs znao za optužbe iz pisma. 
Kao što sam napisala, nemam niti mogućnosti niti vremena provjeravati brojne optužbe na koje se upozorava, ali već i ove dvije koje sam mogla provjeriti na temelju javno dostupnih dokumenata na stranicama AZVO-a, ukazuju na to da je "nešto trulo" u ovoj agenciji. 
S obzirom na to da se prijedlogom  zakona (popularno nazvanim lex AP) ušutkavaju zviždači, krajnje je vrijeme da inspekcije i mediji ovo dublje istraže, ali i da se   Rektorski zbor i druge akademske institucije oglase i traže da AZVO bude neovisna, nepristrana i da primjerom pokazuje što znači poštenje. 
Mislite da sam naivna, što očekujem da se čelnici akademskih institucija oglase? 
Ako već ne oni koji su na vrhu, možda ipak svoje akademske slobode koje su Ustavom zajamčene, iskoriste drugi članovi akademske zajednice..., napisala je Divjak na svom Facebook profilu.
Označeno u