ASK Vincek: Uvjete za uzgoj svinja u županiji nema čak 80 % svinjogojaca! Foto: Krešimir Đurić/ilustracija

ASK Vincek: Uvjete za uzgoj svinja u županiji nema čak 80 % svinjogojaca!

| 30.10.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Tko želi pojačati mjere biosigurnosti, može se javiti na Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi Varaždinske županije, koji je još uvijek otvoren, poručuje pročelnik

Iako afrička svinja kuga (ASK) nije od jučer, teških posljedica ove bolesti većina svinjogojaca postala je svjesna tek nakon naredbe Ministarstva poljoprivrede od 10. listopada o obaveznom klanju svinja iz gospodarstava kategorije 0, 1 i 2 do kraja listopada za one iz istočnoslavonskih županija, odnosno studenoga za sve ostale, osim ako se u međuvremenu ne uspiju prekvalificirati u kategorije 3 ili 4.

Već smo naveli da će se slijedom toga, prema procjenama upućenih, oko polovice svinja u županiji morati zaklati do kraja idućeg mjeseca, a sudeći prema podacima s kojima raspolaže dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, možda je to bila i previše optimistična procjena.

DSC02734.jpg

Najmanje gospodarstava u trećoj kategoriji

- U Hrvatskoj je od 2019. godine, kada se počela provoditi kategorizacija objekata vezana uz biosigurnosne mjere, kategorizirano je nešto više od 60.000 gospodarstava. Od toga je na području županije kategorizirano njih oko šest tisuća. Prema registru kategorizacije, nažalost, najmanje je onih u trećoj kategoriji koja je sada minimum želite li držati/uzgajati svinje. Takvih gospodarstava je svega 20 posto - otkriva pročelnik Vincek.

Dakle, čak 80 % uzgajivača svinja imaju gospodarstva u kategorijama 0, 1 ili 2 moraju do kraja studenog zaklati svinje ili se prekategorizirati u kategoriju 3. Vincek tvrdi da svinjogojci to dobro znaju jer su na vrijeme educirani.

Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...