'Wir sind das Volk' ili što/tko zapravo (ni)je narod

| 19.3.2022. u 08:13h | Objavljeno u Video

Apolitično-politički mjuzikl Wir sind das Volk Laibacha u Lisinskom 

U jeku ponovno aktualiziranog i iznimno važnog propitivanja što je, odnosno tko (ni)je narod, propitivanja koje se spominje kao jedan od ključnih povoda krvavog te i nama prijetećeg ratnog sukoba s istoka do jučer uspavane i uljuljkane Europe - koja je zaboravila da "mit o naciji ne može biti pokopan sve dok duhovi potkopavaju njegove temelje", odnosno da "dijalog s mrtvima ne smije biti prekinut sve dok se ne otkrije koji dio budućnosti je pokopan s njima" - otvaraju se brojna pitanja. Prije svega: što je dovelo do ovog što imamo danas?

Puno se čuje odgovora, dobrim dijelom površnih, a jedan originalni moći će se čuti i vidjeti u subotu, 2. travnja, kada će u zagrebačkom Lisinskom slovenski sastav Laibach izvesti apolitično-politički mjuzikl Wir sind das Volk (Mi smo narod) prema tekstu  njemačkog dramatičara i pjesnika Heinera Müllera. 

 - Publiku u Lisinskom očekuje vizualni i sadržajni spektakl laibachovskih dimenzija. Plus naravno gola istina o pojmu naroda, poručili su uoči gostovanja u Zagrebu u kojeg dolaze nakon više nastupa u Berlinu, a u svjetlu nedavnog nemilog događaja na Jarunu.

U mjuziklu raskošne produkcije, koja uključuje atraktivne video-projekcije, sudjeluju Mina Špiler, Katarina Stegnar, Cveto Kobal, Sašo Vollmaier, Vier Personen Quartet, The Stroj i njegova svetost Peter Mlakar.