Zlatko Dalić: Dva su nam cilja, plasman na Euro i osvajanje Lige nacija

| 13.3.2023. u 15:00h | Objavljeno u Sport

Zlatko Dalić pet i pol godina je na klupi hrvatske nogometne reprezentacije. Prije nego što je postao izbornikom osvojio je šest klupskih trofeja po Aziji, a s reprezentacijom uzeo je dvije medalje na Svjetskim prvenstvima, srebro 2018. u Rusiji i broncu prošle godine u Kataru.

-Preuzeo sam reprezentaciju 2017. godine, koja je bila formirana, a slagala se 10 godina i u tom periodu imala je uspjeha i neuspjeha. Srebro u Rusiji bila je kulminacija, no meni osobno draža je bronca iz Katara jer je to ostvarila reprezentacija koju sam slagao ja sa svojim stožerom. U njoj je bilo 18 novih igrača, nije možda bila tako kvalitetna kao što je bila 2018., jer tada su u njoj bili igrači Juventusa, Barcelone, Reala i Bayerna, a sada su bili igrači iz kvalitativno malo lošijih klubova i ovo što je napravila Hrvatska je zaista čudo. Mi toga nismo svjesni i to je uspjeh koji je fenomenalan za cijelu Hrvatsku i naš nogomet - naglasio je Dalić.

Hrvatski izbornik odbio je sudjelovati u nedavnom izboru FIFA-e za najboljeg nogometaša svijeta.

- Mali smo kao država, ali radimo zaista velike stvari i moraju nas poštovati. Moto FIFA-e je “We take care ab0ut football”, odnosno Mi vodimo brigu o nogometu, što nije točno jer da vode brigu o nogometnu vodili bi brigu o Hrvatskoj, maloj reprezentaciji, koja je napravila čudo i trebala bi nas promovirati a ne da nas stavlja kao posljednje u izborima. Napravili smo rezultat jer imamo kvalitetne igrače, kao i zbog atmosfere zajedništva koje vlada u reprezentaciji. Među nama vlada veliko povjerenje i svatko, kada dođe u reprezentaciju, ima samo jedan motiv igrati za Hrvatsku i napraviti što je moguće bolji rezultat. Svaki od nas ostavlja svoj ego po strani i podređuje se utakmici i reprezentaciji te nema nikakvih iskakanja, što je najvažnija stvar. Hrvatska je jako visoko digla ljestvicu, teško će biti ponoviti takve rezultate, ali mislim da možemo vjerovati i biti ambiciozni, a bez toga nema ni rezultata - naglasio je Dalić...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...