Zaključak završene sezone 1. HNL Foto: Željko Hajdinjak

Zaključak završene sezone 1. HNL

Sponzorirani članak | 24.5.2021. u 11:22h | Objavljeno u Sport

Netom završena sezona Prve hrvatske nogometne lige bila je uistinu jedinstvena. Iako je ono najvažnije, pitanje pobjednika, ostalo nepromijenjeno, neutralni ljubitelji nogometa u državi mogu biti vrlo zadovoljni. Sezona 2020./21. bila je jedna od najkompetitivnijih koje pamtimo, a gotovo su sve ekipe do zadnjeg kola još uvijek bile u borbi za neku od bitnih pozicija. Pogledajmo stoga koje ekipe mogu biti zadovoljne, a koje se mogu nadati boljem uspjehu iduće sezone.

Varaždin, Hajduk i Gorica najviše izgubili

Naš je Varaždin jedna od dvije ekipe za koje možemo reći da su izgubile najviše ove sezone. Naravno situacija za Varaždin je znatno gora jer će nakon dvije godine u najvišem rangu hrvatskog klupskog nogometa, ponovno morati u drugu ligu odakle će pokušati pronaći svoj put za povratak u društvo najjačih. Do samog zadnjeg kola Varaždin je imao šanse ostati u 1. HNL, ali nažalost porazom u Koprivnici od Slaven Belupa(1:0), ostao je bez prve lige. Završio je na zadnjoj poziciji sa samo jednim bodom manje od predzadnje Istre 1961.

Hajduk je druga ekipa za koju možemo reći da je ostala bez svoga cilja kojem se nadala čitavo prvenstvo, a to je pozicija koja vodi u Europu. I oni su ostali kratki za samo jedan bod te su završili na četvrtoj poziciji sa 60 bodova, dok je Rijeka bila treća sa 61 bodom. Da su Rijeka i Gorica remizirali u zadnjem kolu, u svom međusobnom ogledu, Hajduk bi uspio doći do treće pozicije, no Rijeka je slavila rezultatom 2:1 i tako uništila snove Splićana. Upravo je i Gorica jedan od najvećih gubitnika jer su do samog zadnjeg kola imali tu tako bitnu treću poziciju, a na kraju su sezonu završili na čak petom mjestu i propustili gotovo savršenu priliku da iduće sezone zaigraju u Europi.

Dinamo najveći slavljenik, Osijek može biti zadovoljan

Kada se osvrnemo na ekipe koje mogu biti zadovoljne ovom sezonom, Dinamo je definitivno najbolje prošao i novom titulom, kao i naslovom u Kupu, potvrdio da je najjača ekipa u zemlji te ima najviše razloga za slavlje. Međutim, veći dio sezone Osijek je odgovor na pitanje osvajača naslova držao u neizvjesnosti. Iako su par puta znali izbiti na prvu poziciju, na kraju su završili kao drugoplasirana ekipa i svejedno imaju puno razloga za zadovoljstvo. Oborili su i svoj rekord po broju pobjeda u jednoj sezoni, a naredne će sasvim sigurno opet biti uz Dinamo glavni kandidati za osvajanje naslova prema procjenama kladionice Unibet Hrvatska.

Među najvećim dobitnicima vrijedi izdvojiti i ekipe kao Istra 1961 i Lokomotiva jer su unatoč lošim rezultatima uspjeli ostati u 1. HNL. Posebice to vrijedi za Lokomotivu koja je najduže držala tu zadnju poziciju u drugom dijelu sezone.

Što očekivati od iduće sezone?

Kada je o Varaždinu riječ, od iduće sezone ne preostaje mnogo osim nadati se da će naš klub opet uspjeti izboriti pravo nastupa u 1. HNL kao što je to učinio i 2019. godine. Ostaje nada i da će navijači konačno u velikom broju moći prisustvovati utakmicama svojih najdražih klubova. Možemo s optimizmom gledati i nastupe naša tri najjača kluba u europskim natjecanjima jer nakon Dinamove povijesne sezone u Europi, možda Osijek i Rijeka također uspiju ostvariti neke od velikih rezultata.

Označeno u