Varaždinski triatlonac Teodor Pichler viceprvak Austrije i prvak Koruške

| 7.3.2019. u 20:10h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski triatlonac Teodor Pichler nastupio je na zimskom triatlonu “Kärnten Iceman Wintertriathlon 2019” u Villach Alpen Areni. Utrka je bila za dvostruko prvenstvo Austrije i Koruške svih uzrasta, pojedinačno i ekipno.

Festival zimskog sporta održan je u disciplinama supersprint, sprint, Volks i na kraju dana u standardu od 7 kilometara trčanja, 12 kilometara vožnje bicikla i 10 kilometara skijaškog trčanja.

Standardni zimski triatlon je u rangu olimpijskog triatlona ili trčanja maratona i jedna je od najtežih sportskih disciplina. Triatlon je u izvornoj verziji težak a zbog zamjene plivanja za skijaško trčanje ta verzija je najteža u Multisportu.

Zbog toga ju mnogi triatlonci izbjegavaju. Skijaško trčanje je teška samostalna disciplina kada je staza ravničarska a na ovom je natjecanju staza bila uzbrdo i nizbrdo, pri čemu pravilo dozvoljava slobodni stil skijanja dok se za brdo se koristi riblja kost.

Ratrak je utvrdio stazu širine 3 metra plus dva para pruga za skije, koja je u jutarnjim satima bila smrznuta. Na žalost vrijeme nije bilo naklonjeno natjecateljima. Uz jako sunce bilo je pretoplo uz temperaturu od +15 stupnjeva.

Skijaška se staza pretvorila u kašasti snijeg, a biciklistička staza u blato. Nizbrdice na skijanju bile su posebno opasne, jer se staza raspala, pa je jedna skija bila na ledu dok je druga ušla u snijeg. Kao rezultat toga dogodili su se mnogi teški padovi a i na biciklu je bilo spektakularnih padova.

U standardu je bilo prijavljeno 130 sportaša, mnogi iz EU zemalja, a njih 94 završilo je utrku. U svojoj kategoriji Teodor Pichler (1951) je imao prijavljeno trojicu konkurenata, među njima i sedmerostrukog svjetskog prvaka i trećeg s ovogodišnjeg svjetskog prvenstva u Asiago.

Na kraju su ostala dvojica u kategoriji. Svjetski prvak Kichler postao je austrijski prvak a Pichler je bio drugi s time da je još dodao naslov prvaka Koruške Kärnten Maisterschaften, kao član HSV Triathlon Kärnten Klagenfurt s austrijskom licencom.