Utakmica s Turskom u Osijeku ipak neće biti bez navijača, Kustić: Ovo je velika pobjeda HNS-a i svih naših navijača Foto: arhiva Varaždinskih vijesti

Utakmica s Turskom u Osijeku ipak neće biti bez navijača, Kustić: Ovo je velika pobjeda HNS-a i svih naših navijača

Varaždinske vijesti | 2.10.2023. u 14:12h | Objavljeno u Sport

- Ono što je najbitnije, stadion u Osijeku bit će skroz otvoren za gledatelje, HNS je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 10.000 eura, dvije godine kušnje s tisuću gledatelja manje na sljedećoj domaćoj utakmici ukoliko se ponovno dogodi nešto kad je u pitanju rasizam i diskriminacija na sljedećoj utakmici, rekao je na izvanrednoj konferenciji za medije predsjednik HNS-a Marijan Kustić, a prenosi portal HRT-a.

- Sretni smo i zahvalni, smatramo da je ovo velika pobjeda, ne samo Hrvatskog nogometnog saveza, nego i svih naših građana i naših navijača. Vidimo da je UEFA prepoznala sve ono što se napravilo s naše strane da bi njima prezentirali pravu stvar i da HNS uistinu se želi i borit će se protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma. Ovaj put smo to pokazali. Bio je veliki interes pogotovo jer je jako bitna utakmica u Osijeku protiv Turske i sigurno da nam puno znači da imamo veliku podršku naših navijača, dodao je predsjednik Kustić, na današnjoj press konferenciji na kojoj je glavna tema bila odluka Disciplinske komisije UEFA-e u postupku za diskriminaciju na utakmici Hrvatska - Latvija.

Kao što smo pisali u prošlom broju Varaždinskih vijesti još nije sigurno hoće li u zatvoru završiti Dino Sušec, voditelj proizvodnje u obiteljskom poduzeću u Zamlaci, a njegov prijatelj Dean Copan iz Šemovca platiti novčanu kaznu jer su isticali zastavu Nezavisne države Hrvatske na tribinama tijekom nogometne utakmice između Hrvatske i Latvije, za kvalifikaciju za Europsko prvenstvo, odigrane 8. rujna na stadionu Rujevica u Rijeci.

Jedan rastegnuo,drugi mu pomagao

Doduše, kao što smo već izvijestili, Prekršajni odjel riječkog Općinski sud proglasio ih je krivim na kraju žurnog postupka, i to zato jer je - protivno odredbi članka 4. stavak 1. podstavak 5. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima - Sušec u više navrata rastegnuo zastavu veličine 140 x 65 centimetara, koja u svom središnjem dijelu ima grb s početnim bijelim poljem, bez krune, dok se na crvenom vodoravnom polju nalazi ušiveno veliko slovo “U” omeđeno pleterom, što predstavlja zastavu Nezavisne države Hrvatske, a Copan mu je pri tome pomogao.

-Dakle, na opisani način, u športski objekt unijeli su i isticali zastavu s obilježjem s kojim se iskazuje i potiče mržnja na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, čime su počinili prekršaj iz članka 39.stavak 1.točka 5. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima pa se temeljem citirane zakonske odredbe, izriče prvookrivljenom Deanu Copanu novčana kazna u iznosu od 1.300 eura, koju je dužan platiti u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude, a Dinu Sušecu, kao drugookrivljenom, kazna zatvora u trajanju od dvadeset dana u koju izrečenu kaznu se uračunava vrijeme uhićenja od 8. rujna 2023. do 9. rujna 2023. kao dva dana zatvora, navodi se u izreci prvostupanjske presude.

Uz to, okrivljenicima su za počinjeni prekršaj izrečene i zaštitne mjere, i to zabrana prisustvovanja svim športskim natjecanjima na kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području Hrvatske s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i zabrana odlaska na nogometne utakmice u inozemstvo na kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija s obvezom javljanja u policijsku postaju i obvezom predavanja putne isprave također u trajanju od dvije godine.

U nepravomoćnoj presudi je detaljno objašnjeno što su okrivljeni dužni napraviti na dan utakmice reprezentacije zbog izrečenih im zaštitnih mjera.

Prije utakmica – na policiju

- Okrivljenici su dužni najkasnije dva sata prije početka športskog natjecanja na kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području Republike Hrvatske, pristupiti u nadležnu policijsku postaju prema mjestu prebivališta, a ako su odsutni iz mjesta prebivališta i nalaze se u Republici Hrvatskoj, u najbližu policijsku postaju javiti se dežurnom policijskom službeniku te ga izvijestiti o adresi na kojoj će se nalaziti za vrijeme trajanja određenog športskog natjecanja, kao i za vrijeme do isteka dva sata nakon završetka tog natjecanja, navodi se u presudi te napominje da ako su u tome onemogućeni zbog zdravstvenog stanja ili profesionalnih obveza koje ne trpe odgodu, dužni su javiti se telefonom u policijsku postaju prema mjestu prebivališta i izvijestiti o adresi na kojoj se nalaze.

A u vrijeme održavanja nogometne utakmice u inozemstvu na kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija, okrivljenici su dužni sedam dana prije održavanja športskog natjecanja predati putnu ispravu policijskoj postaji prema mjestu prebivališta te najkasnije pola sata prije početka takvog športskog natjecanja pristupiti u policijsku postaju prema mjestu prebivališta, a ukoliko su odsutni iz mjesta prebivališta i nalaze se u Hrvatskoj, onda u najbližu policijsku postaju i javiti se dežurnom policijskom službeniku te ga izvijestiti o adresi na kojoj će se nalaziti za vrijeme trajanja nogometne utakmice, kao i za vrijeme do isteka dva sata nakon završetka utakmice.

Ukoliko okrivljenici ne postupe po izrečenim zaštitnim mjerama, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 660 eura do 3.310 eura ili kazna zatvora u trajanju najmanje 30 dana.

Kako doznajemo od sutkinje Katarine Bajčić Ivančević, glasnogovornice riječkog Općinskog suda, presuda okrivljenima je otpremljena 14. rujna, a kako na nju postoji pravo žalbe u roku od osam dana od primitka, trebat će za sudski pravorijek pričekati odluku Visokog prekršajnog suda RH jer su žalbe izgledne.