Hrvatska reprezentacija s tri Varaždinca u svom sastavu

Tri Varaždinca u sastavu reprezentacije na 65. SP u lovu ribe na plovak u Portugalu

| 14.9.2018. u 18:12h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

65. Svjetsko prvenstvo u lovu ribe na plovak za seniore održano je u Portugalu, na veslačkoj stazi u Montemoru, a za Hrvatsku reprezentaciju nastupila su i tri Varaždinca, Damir Škorić ( kao kapetan ), Ivica-Bonino Hasan i Kristijan Kosmačin ( kao natjecatelji ).

Prošle godine je reprezentacija Hrvatske osvojila 8.mjesto u konkurenciji 38 ekipa, a ove godine je cilj bio opet ući među 10 najboljih. Nastupile su tek 22 reprezentacije.

Nakon 5 dana treninga i 2 dana natjecanja pobjedu u ekipnoj konkurenciji ostvarila je reprezentacija Njemačke, a u pojedinačnoj je pobjedu osvojio Johannes Bohm iz Njemačke. Hrvatska reprezentacija je ekipno, ukupno zauzela 15. mjesto, prvi dan 18. i drugi dan 12. mjesto.

Prvi dan natjecanja najbolji Hrvat je bio Kristijan Kosmačin iz Varaždina na 14.mjestu, a drugi dan Ivica Jakupak iz Kotoribe na 2.mjestu u sektoru.

Osvojeno 15.mjesto ekipno nije dobar plasman, a glavni razlog je vjerojatno ribolov specifičnom tehnikom na rolu i slydera, koja zahtijeva veliku preciznost bacanja i hranjenja u jednu točku, a koju hrvatski ribiči vrlo rijetko primjenjuju u nacionalnoj ligi.

Natjecateljska staza bila je duga oko 3 kilometra, voda je stajaćica i na njoj stalno ima vjetra i valova, a i jako je bila obrasla algama tako da je ribolov bio i otežan, naročito na šteke, bliže obali.

Od riba se lovilo najviše patuljastog somića, cipli i poneka babuška, mrena i šaran te uz obalu i sunčanice. Najviše je upotrebljavana tehnika ribolova rolom i kliznim plovcima vaglerima, sa do 25 g otežanja tzv. Slyder i štekom od 13 m dužine, radi velike preciznosti. Glavni mamac je bila gujavica i ver de vas. Nastupile su tek 22 reprezentacije.

Slijedeće 66. SP održat će se 2019. u Novom Sadu.