Predsjednik NK Varaždin Dražen Vitez Foto: Krešimir Đurić

Na današnji dan, na temeljima nekadašnjeg prvoligaša,osnovan je Nogometni klub Varaždin

Varaždinske vijesti | 15.2.2024. u 18:37h | Objavljeno u Sport

Na današnji dan, na temeljima nekadašnjeg prvoligaša koji je stekao simpatije diljem Hrvatske, Europe ali i svijeta, a sve u želji očuvanja tradicije, trenerskog kontingenta i igrača, 15. veljače 2012. godine osnovan je Nogometni klub Varaždin, podsjetili su današnjom objavom iz varaždinskog nogometnog prvoligaša.

Klub je započeo svoje djelovanje pod imenom NK Varaždin Škola nogometa, a jedni od inicijatora ove ideje bili su Zlatko Ivanković i Zoran Vidović.

Svoje prvo natjecateljsko iskustvo stekao je u sezoni 2012/2013, sudjelujući u Drugoj županijskoj ligi. Među konkurencijom od dvanaest ekipa, zauzeo je treće mjesto, što je bio impresivan početak za novu ekipu.

Nakon svoje druge sezone, klub je napredovao u Prvu ŽNL gdje je u sezoni 2014/2015. osvojio titulu prvaka. Tijekom ljeta 2015. godine ukazala se prilika za promociju u Treću HNL Istok, zbog odbijanja drugih timova iz MŽNL, NK Varaždin odlučio je iskoristiti istu te se te sezone priključio državnoj ligi u trećem stupnju natjecanja. Upravo tu sezonu, klub završava na jedanaestoj poziciji na tablici.

Razvoj kluba nije bio samo plod rada igrača i trenera na terenu; ključnu ulogu igrali su i roditelji te brojni poznati nogometni stručnjaci i igrači.

Nakon sezone u kojoj su dominirali roditeljski napori, značajnu podršku klubu pružili su, između ostalih i Branko Ivanković, Zlatko Dalić, Marijan Mrmić, Tomislav Vrbnjak, Davor Vugrinec, Dražen Vitez i Stjepan Cvek.

Upravo te godine, Stjepan Cvek izabran je za predsjednika kluba, dok su Davor Vugrinec i Toni Dalić obnašali dužnosti dopredsjednika.

Nakon nekoliko mjeseci, Toni Dalić prelazi na funkciju direktora te je ova nova upravljačka struktura donijela je klubu dodatnu stabilnost i viziju za budućnost.

Vrijedi napomenuti da su predsjednici kluba u ovom razdoblju također bill i Zoran Vidović, Ratko Špirelja i Roman Modrić.

U sezoni 2016./2017., NK Varaždin, osnažen dolaskom igrača iz bivšeg prvoligaša Varteksa, uspio je kao drugoplasirani tim izboriti plasman u Drugu HNL to je bio rezultat koji se nije mogao ignorirati, osobito zato što prvak Međimurje, zbog financijskih problema, nije mogao sudjelovati u Drugoj ligi treću godinu zaredom.

Premda prva sezona u Drugoj HNL nije rezultirala izravnim plasmanom u Prvu HNL, s tek jednim bodom manje od Gorice, klub je pokazao značajan potencijal. U kvalifikacijskim ogledima protiv Istre 1961, klub je u Pulu pratilo preko 300-tinjak navijača i simpatizera, no nažalost - jedan gol bio je razlika u kojoj je tadašnji prvoligaš sačuvao svoj status.

U drugoj sezoni Druge HNL, klub pred rasprodanim gradskim stadionom u Varaždinu, u direktnom ogledu s prvim konkurentnom Šibenikom i matematički osigurava plasman u najviši rang hrvatskog nogometa te vraća prvoligaški nogomet u grad Varaždin.

Napori kluba i predanost uspjehu postali su vidljivi u njegovoj popularnosti, a rasprodan stadion služio je kao potvrda istoga. NK Varaždin je postao najgledaniji klub u svojoj ligi i jedan od pet najgledanijih u Hrvatskoj.

Prve sezone NK Varaždin je u najelitnijem rangu zauzeo 8. mjesto, dok je druge sezone, na žalost, u zadnjem kolu u kojoj je bila mogućnost za ispadanjem iz elitnog natjecanja čak tri kluba, od kojih je upravo Varaždin imao uvjerljivo najmanji budžet, izvukao deblji kraj te uz gol i bod zaostatka ispao iz elitnog ranga.

Međutim, klub se nije raspao* -upravo suprotno, korak unatrag bila je prilika za konsolidaciju kluba na svim nivoima te se Varaždin, nakon samo jedne sezone, vratio među elitu što do sada nije uspjelo niti jednom klubu u povijesti HNL.

Prošle sezone, Varaždin je osigurao izvrsno šesto mjesto, te do pred sam kraj bio u borbi za poziciju koja vodi u Europska natjecanja.

Od 23. ožujka 2021., Dražen Vitez preuzima dužnost predsjednika kluba. Dolaskom Viteza, klub započinje i s obnovom infrastrukture, kao jednim od ključnih preduvjeta rasta i razvoja kluba ali i same akademije koja treba biti nosioc kvalitete kluba.

Osim seniorske momčadi i sve tri mlađe kategorije kluba, pioniri, kadeti i juniori uspješni su sudionici najelitnijih rangova hrvatskog klupskog natjecanja, dok su juniori u sezoni 2021/2022. osvojili Kup Hrvatske, pobjedom u finalu nad vršnjacima Dinama.

NK Varaždin danas ima 12 selekcija, od U-9 do seniorskog tima, te Otvorenu školu nogometa. Nogometna akademija trenutno broji oko 250 polaznika, a u klubu je zaposleno 26 trenera, redom bivših igrača, što svjedoči o dubokoj predanosti razvoju nogometnih talenata na svim razinama.

Svakim danom rastemo i usporedno razvijamo novu budućnost, infrastrukturu, nove generacije i naraštaje igrača, simpatizera i navijača uz čuvanje tradicije bivšeg varaždinskog ligaša i prvoligaškog nogometa u Varaždinu, a sve uz lekciju iz povijesti o održivosti i stabilnom rastu kluba, poručili su iz varaždinskog nogometnog prvoligaša.