Liječnici o utrci na Čevu uz gemište: To nije sportski događaj i šalje jako negativne poruke

| 11.8.2017. u 12:13h | Objavljeno u Sport

Ovih dana najavljena je Cross liga Čevo s popratnim geslom Samo za one “baždarene”.

Kako sami organizatori opisuju „Bit utrke je da se od starta do cilja MORA popiti dvije litre gemišta, raspoređeno kroz četiri stanice“… Organizatori također napominju da je sudjelovanje na „vlastitu odgovornost“ te da je utrka „neobična“, no svakako je važno prodiskutirati i odgovornost organizatora i nositelja ideje.

Moguće je da su organizatori pošli od dobre ideje „promoviranja trčanja“ kao aktivnosti koja pomaže održavanju dobrog tjelesnog i mentalnog zdravlja, ali pridruživanjem ispijanja većih količina alkoholnih pića trčanju, gubi se svaki pozitivan smisao jer se ispod glavne ideje provlači niz problematičnih poruka.

Promicanje tolerantnih stavova prema piću

Upozoravaju to u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, kao i Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, pri čemu posebno ukazuju na četiri problematične poruke spomenutog i sličnog sportskog događanja kakvi se priređuju s obje strane Drave.

- Pijenje alkohola u svim prigodama, često i prekomjerno, kod nas je društveno prihvatljivo ponašanje što kod osoba, koje su sklone prekomjernom i učestalijem pijenju, dovodi do brojnih alkoholom uzrokovanih problema, pa i alkoholizma. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 250.000 alkoholičara, a bilježi se oko 8.000 novih alkoholičara na godinu, upozoravaju u Zavodima.

Kako dodaju, posebno značajan javnozdravstveni problem predstavlja pijenje alkohola u mladih.

liquor 2487014 960 720

 

- Prema rezultatima ESPAD istraživanja provedenog među šesnaestgodišnjacima u 35 europskih zemalja, po učestalosti konzumacije alkohola, uključujući i opijanja, naši su mladi daleko iznad europskog prosjeka, u samom vrhu. Stavovi društva od velikog su značaja pri održavanju postojećeg problema. Stavovi odraslih osoba, a posebice organizacija građana i javnih ustanova, od velike su važnosti pri formiranju „atmosfere u društvu“ te stavova mladih osoba, posebno maloljetnika. Unatoč postojeće zakonske regulative, koja zabranjuje prodaju i točenje alkohola mlađima od 18 godina, mladi bez većih poteškoća imaju pristup alkoholu i u kafićima i u trgovinama, upozoravaju u Zavodima.

Promicanje pića kroz sport

Druga problematična poruka, odnosno posljedica spomenutih događanja promicanje je konzumacije alkohola kroz sportske aktivnosti.

- Povezivanje sportskih događaja i konzumacije alkohola (reklamiranje piva i sl.) često se u medijima promiče kao normalno i poželjno, iako znanstvene činjenice govore sasvim drugačije. Ispitivanja ukazuju na čitav niz negativnih efekata konzumacije alkoholnih pića na funkcioniranje sportaša, upozoravaju u Zavodima.

Odnos sporta i alkohola, kako ukazuju, vrlo je jasno izrazio i Slaven Bilić.

- Kako je rekao Bilić, alkohol, odnosno konzumacija alkohola, pa i ona najmanja, i vrhunski sportski rezultati jednostavno ne mogu stati u istu rečenicu.

Štoviše, kako je upozorio, na današnjoj razini sportskih dostignuća uopće je besmisleno i pričati o tome: tu se nema ništa za dodati i oduzeti i za to ne treba biti posebno pametan jer ne postoji niti jedan sportaš koji je konzumirao alkohol i ostvarivao imalo ozbiljnije rezultate, čak i na amaterskoj razini.

Bilić naglašava da je to nemoguće, odnosno uvjeravam da su sve drugo isprazne priče, napuhani mitovi i lažne legende, koji nemaju ama baš nikakvo uporište, naglašavaju u Zavodu.

Pijenje i trčanje ne idu skupa

Treća problematična poruka, odnosno posljedica spomenutih događanja je samo promicanje.

- Među mlađom populacijom sve je prisutnije ekscesivno pijenje ili tzv. binge drinking, odnosno konzumiranje pet ili više pića za redom. Posljedice unošenja prevelikih količina alkohola u kratkom vremenskom roku mogu biti vrlo ozbiljne. Kad se tome pridruži i intenzivna fizička aktivnost, osobito u ljetnim mjesecima, rizik je još veći, ukazuju u Zavodu.

Posebno naglašavaju da je pretjerana konzumacija alkohola značajan rizični faktor za razvoj brojnih zdravstvenih oštećenja, pa i srčanog i moždanog udara.

-Moto spominjane Čevo lige je i „Bolje umrijeti od litre, nego od kapi.“

Količine koje organizatori spominju, daleko premašuju količine tzv. sigurnog pijenja.

Tko se može smatrati umjerenim potrošačem alkohola? Ako odrasla muška osoba popije 1-2 pića na dan, a odrasla žena ne popije više od jednog standardnog pića, smatra se da se radi o tzv. sigurnom pijenju.

alcohol 428392 960 720

Kad koristimo pojam „jedno piće“ misli se na 3,5 dcl piva, 1,4 dcl vina ili 0.4 dcl žestokog pića, a svaka navedena varijanta sadrži u sebi oko 14 mg alkohola. Nipošto se ne preporučuje pijenje alkohola uz intenzivnu tjelesnu aktivnost, kao što je trčanje, upozoravaju.

Baždarenost je opasna

- U pozivu na utrku stoji opaska „samo za baždarene“ koja je sporna jer se njome iz utrke isključuju umjereni konzumenti alkohola, tj. osobe koje nisu razvile porast tolerancije. „Baždarenost“, tj. porast tolerancije na pijenje alkohola, razvija se kod osoba kojesu sklone redovitom i prekomjernom pijenju alkohola kroz kraći ili duži vremenski period, ovisno o njihovoj dobi, spolu, tjelesnim i drugim predispozicijama. Porast tolerancije (u ovom žargonu „baždarenost“) je jedan od dijagnostičkih kriterija za postavljanje dijagnoze ovisnosti o nekom sredstvu ovisnosti te se ovdje otvoreno promiče štetna uporaba i zlouporaba alkohola koje vode k razvoju alkoholne ovisnosti. „Baždarenost“ zasigurno ne predstavlja korisnu osobnu fizičku predispoziciju za uspješno trčanje, već predispoziciju za skori razvoj alkoholne ovisnosti i alkoholom uzrokovanih problema, zaključuju.

“Imamo obvezu reagirati”

- Istaknuli smo samo neke negativne poruke koje se šalju organizacijom ovakvih „sportskih“ događaja koji sa sobom nose i brojne zdravstvene rizike, uz želju da organizatori ipak promisle o porukama koje šalju i mogućim posljedicama koje na sebe preuzimaju. Odgovornost koja proizlazi iz javnog djelovanja ne može se prebaciti na individualnu razinu opaskom u pozivu „sudjelujete na osobnu odgovornost“, upozoravaju stručnjaci dvaju Zavoda.

Kako dodaju, utjecaj koji imaju organizacije kojima je ideja i misija poticanje zdravih životnih navika može biti velik, stoga je važno da organizatori budu svjesni tog utjecaja i usmjere ga na pravilan način, pri čemu se nije loše konzultirati sa širom struč- nom javnosti kako bi svi djelovali u dobrom smjeru u cilju sigurne i zdrave zajednice.

- Dobro je što je sve više ljudi, posebno mlađih generacija, svjesno važnosti brige za vlastito zdravlje te se uključuju u razne sportske aktivnosti, bilo skupne i organizirane ili individualne. Organizacija sportskih aktivnosti svakako predstavlja pozitivan način promicanja zdravih životnih navika i pokušaj uključivanja šire populacije u kvalitetnije provođenje slobodnog vremena čemu doprinose i aktivnosti brojnih udruga koje djeluju na tom polju.

Za organizaciju sportskih manifestacija, uz volju i entuzijazam i puno osobnog angažmana, potrebno je i poznavanje dinamike sportskih događanja i znanje o eventualnim mogućim rizicima, kako bi se sportska manifestacija dobro isplanirala i provela na zadovoljstvo i korist svih uključenih. Misija je županijskih zavoda za javno zdravstvo brinuti o očuvanju zdravlja i prevenirati bolesti i njihove posljedice u lokalnoj zajednici.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije aktivno nastoje podržati i poticati sportske događaje u svom okruženju i teže stvaranju partnerstva s udrugama i sportskim klubovima koje u svom djelokrugu rada promi- ču zdravlje. S obzirom na to, sa struč- ne strane imamo odgovornost reagirati na najavu jednog događaja koji, iako nosi predznak „sportsko – rekreativni“, u suštini to nije, naglašavaju stručnjaci dvaju Zavoda

Označeno u