Helena Dretar Karić danas u Riju počinje s pojedinačnim dijelom natjecanja

| 8.9.2016. u 09:07h | Objavljeno u Sport

Varaždinska paraolimpijka, stolnotenisačica Helena Dretar Karić danas će nastupiti u pojedinačnom dijelu natjcanja na 15. Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Za Dretar Karić će to biti drugi nastup na Paraolimpijskim igrama, s obzirom da se prije četiri godine natjecala na igrama u Londonu.

- Očekujem bolji rezultat nego u Londonu, kada sam pojedinačno zaustavljena u grupi. Bile su mi to prve igre, pa sam malo bila impresionirana publikom i nisam znala što me očekuje. Sada u pojedinačnom dijelu očekujem prolazak skupine, a ako bi došla do četvrtfinala za mene bi to bio veliki uspjeh, a nakon toga dosta ovisi o ždrijebu. Postavljena sam za treću nositeljicu grupe tako da ću imati dosta tešku skupinu. Inače u Londonu su kriteriji bili takvi da se samo pobjednik skupine plasirao u sljedeći dio natjecanja, dok će u Riju prve dvije iz skupine ići dalje i u tome vidim svoju šansu - rekla je Dretar Karić, koja će u 1. kolu igrati protiv Kineskinje Juan Xue.

Osim u pojedinačnom dijelu Helena Dretar Karić će se sa svojom dugogodišnjom partnericom Anđelom Mužinić natjecati i u parovima, a cilj je samo jedan - medalja.
- Ako ne osvojimo medalju to će onda za nas biti neuspjeh. Stvarno imamo kvalitetu za uzeti medalju, iako će na Paraolimpijskim igrama nastupiti Kineskinje i Koreanke koje do sada nikada nismo pobijedile, ali očekujem najmanje broncu. Ako ćemo igrati kako znamo onda bi i trebali uzeti medalju - rekla je Dretar Karić.

U parovima se na paraolimpijskim igrama igra nokaut sistemom, a Dretar Karić i Mužinić su prije četiri godine u Londonu zaustavljene već u 1. kolu od Koreanki.
- I u Riju će se igrati nokaut sistemom, međutim, sada će biti manje parova, jer princip je takav da se ekipe slažu od natjecateljica koje su se plasirale u pojedinačni dio natjecanja, odnosno ako je stolnotenisačica iz neke države sama na igrama onda nema ekipu za par, pa će biti puno manje parova nego u Londonu. U Riju će Kineskinje i Koreanke biti nositeljice i direktno u polufinalu, dok će ostali parovi razigravati do polufinala - pojasnila je Dretar Karić.

Ističe da je prošla dobre pripreme i da nije bila nikada spremnije nego što je sada.
- Prezadovoljna sam odrađenim pripremama, cijelo ljeto nisam imala odmora. Bili smo na pripremama u Poljskoj, Srbiji i Sloveniji, druge su reprezentacije dolazile k nama i nikada se nisam u životu pripremala za neko natjecanje kao sada, za Paraolimpijske igre. Mislim da sam možda u najboljoj formi uoči početka nekog natjecanja - naglasila je Dretar Karić.

I njen trener Saša Suhodolčan mišljenja je da Anđela i Helena mogu do medalje u parovima.
- Imaju velike izglede u ekipnom dijelu jer iako je Kina prvi favorit za zlato, Anđela i Helena su aktualne europske prvakinje, tako da mogu uzeti jednu od medalja. U pojedinačnom dijelu natjecanja najbitnije je da helena uđe neopterećeno, odigra maksimalno i bude sama zadovoljna prezentiranom igrom. Mislim da je u dobroj formi i da može proči grupu, te se plasirati u četvrtfinale, što je vrijedan rezultat - rekao je Suhodolčan.