Vladimir Sidorenko i Prithika Pavade (s lijeva) Foto: Martin Novosel

FOTO: Završilo EP u stolnom tenisu do 21 godine, prvaci Europe su V. Sidorenko i P. Pavade

HSTS | 9.3.2020. u 07:59h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Podjelom medalja i pokala za najbolje u nedjelju navečer je u Varaždinu okončano 4. Europsko prvenstvo do 21 godine.

Od srijede do nedjelje u varaždinskoj Areni nastupalo je 104 stolnotenisača i stolnotenisačica iz 27 država, a na koncu petodnevnog natjecanja najviše medalja osvojili su rumunjski predstavnici (6) i to 2 zlata, 2 srebra i 2 bronce. Iza njih slijede Francuska s 2 zlata, 1 srebrom i 1 broncom te Rusija s 1 zlato. Belgija je osvojila 3 bronce, Moldavija 1 srebro i 1 broncu, te Češka 1 srebro i Poljska 1 broncu.

Novi europski prvaci u pojedinačnoj konkurenciji su Vladimir Sidorenko iz Rusije i Prithika Pavade iz Francuske. Sedamnestogodišnji Rus je u finalu s 4:1 nadigrao Rumunja Raresa Siposa, dok su bronce osvojili Belgijac Laurens Devos i Moldavac Andrei Putuntica. U ženskoj konkurenciji nova europska prvakinja je čudesna Francuskinja koja ima samo 15 godina. Pavade je u polufinalu s 4:0 nadigrala braniteljicu naslova Rumunjku Adinu Diaconu, a u finalu Rumunjku Andreeu Dragoman s  4:2. Uz Diaconu broncu je osvojila i Šveđanka Christina Kallberg. 

U parovima naslov su osvojili Rumunji Cristian Pletea i Rares Sipos nakon što su u finalu s 3:1 pobijedili Putunticu i Martinka (MOldavija/Češka). Bronca je pripala Francuzima Irvinu Bertrandu i Leu De Nodrestu te Belgijcima Florianu Cnuddeu i Laurensu Devosu. Pletea nije izborio niti osminu finala pojedinačnog dijela, ali je zato osvojio zlato u parovima i mješovitim parovima. Branitelj naslova Grk Ioannis Sgouropoulos je svoj put okončao u osmini finala i to upravo od Sidorenka (4:2). 

Kod djevojaka titula je završila u rukama Francuskinja Leili Mostafavi i Nolwenn Fort nakon što su s 3:0 svladale Ruskinje Mariju Tajlakovu i Kristinu Kazancevu. Inače, zlatne Francuskinje su u osmini finala s 3:2 zaustavile našu Andre Pavlović i Ukrajinku Solomiju Bratejko, a u četvrtfinalu Martu Vukelić i Mađaricu Orsolyu Feher (3.1). Bronca je završila u rukama Rumunjki Andree Dragoman i Adine Diaconu te Poljakinja Katarzyne i Anne Wegrzyn.

Posljednjeg su dana medalje i trofeje najboljima uručili Ronald Kramer, predsjednik Europskog stolnoteniskog saveza, Ivo Goran Munivrana, zamjenik predsjednika Europskog stolnoteniskog saveza, Ronald Ređep, direktor EP-a u Varaždinu i Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina.

Petodnevno nadmetanje u Varaždinu vrlo je dobro organizirao Stolnoteniski klub Starr iz Varaždina zajedno s Hrvatskim stolnoteniskim savezom, Gradom Varaždinom i Međimurskom županijom.