FOTO Varaždinci odlični organizatori Nacionalnog prvenstva u cestovnom biciklizmu, prvaci Carlo Jurišević i Matea Deliu

Varaždinske vijesti | 26.6.2022. u 19:12h | Objavljeno u Sport

Danas je završen trodnevni program biciklističkih nacionalnih prvenstava, koja su u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji organizirali BD Sloga iz Varaždina i BK Kneginec.

Nakon pojedinačnog kronometra u petak i jučerašnjeg nastupa početnika, početnica i kadetkinja u cestovnom biciklizmu, posljednjeg su dana održane utrke kadeta, juniora, juniorki, seniora i seniorki te veterana.

Vozili su na kružnoj stazi od Svetog Ilije, kroz Beletinec, Završje Podbelsko, Radovan, Lovrečan, Tužno, Črešnjevo i Beretinec s ciljem u Svetom Iliji.

Državni prvaci u seniorskoj kategoriji su Carlo Jurišević (KD Rog) i Matea Deliu (Team Jadan Vive-le-Velo), kadet Luka Škara (BK Zadar), junior Nicolas Gojković (Team Fratelli Giorgi) te veterani Bojan Rafaj (BK Rijeka), Goran Gal (BD Sloga), Robert Buterin (BK Zadar) i Vlatko Sesar (BK Dinamo).

Startove nedjeljnih utrka označili su varaždinski župan Anđelko Stričak i predsjednik Općinskog vijeća Općine Sveti Ilija Dean Hrastić, a medalje su najboljima uručili saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski i županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Župan Stričak je naglasio kako je ovo odlična promocija čitavog varaždinskog kraja.

– Prema podacima naše turističke zajednice sve više posjetitelja, turista, ali i građana boravi u prirodi i želi aktivan odmor povezan s njihovim hobijima. I ove utrke to potvrđuju. Biciklisti su tri dana boravili na području Varaždinske i Međimurske županije i utrkivali se po ovim našim lijepim, zelenim bregima. Osim sportskog i rekreativnog segmenta, ova utrka je i prilika da se svi biciklisti upoznaju s ljepotama Varaždinske županije i vide što sve ovaj kraj nudi, od smještajnih kapaciteta, gastronomije i aktivnog turizma – rekao je Stričak.

Organizatori nacionalnih prvenstava su bili BD Sloga i BK Kneginec, a pokrovitelji Varaždinska županija, Međimurska županija, Općina Gornji Kneginec, Grad Čakovec, PU varaždinska, Hrvatski biciklistički savez i drugi.

Predsjednik HBS-a Tomislav Zadro izrazio je zadovoljstvo organizacijom.

– Izuzetno sam zadovoljan, čak i ugodno iznenađen visokom razinom organizacije. Kronometar je bio besprijekoran, cestovne trke isto tako. Oba kluba su se zaista potrudila i čestitam im na tome. U ovim današnjim vremenima općenito je teško naći organizatora, a napose naći kvalitetnog organizatora. S druge strane, broj natjecatelja je takav kakav je. Mi bismo voljeli da je veći, no stotinjak natjecatelja na kronometru je pristojna brojka. A u ova dva dana još je znatno više natjecatelja na cesti. Mogu reći da sam trenutno zadovoljan s ovom situacijom, ali naravno da bismo svi željeli da ih je više, pogotovo u mlađim kategorijama – kazao je Zadro te najavio sljedeća natjecanja hrvatskih biciklista.

– Slijedi špica sezone. Uskoro nas očekuje odlazak u Portugal na Europsko prvenstvo. Imamo jednog vrhunskog mladog natjecatelja, Frana Miholjevića, te ukoliko bude i malo sportske sreće možemo čak možda i do medalje. Velike nade polažemo u njega. Imamo također jednog vrhunskog seniora u BMX Freestylu, među pet najboljih na svijetu, Marina Ranteša, našeg Varaždinca. To su trenutno perjanice hrvatskog biciklizma, a imamo i nekoliko mladih talentiranih natjecatelja, juniora, kadeta, koji su konkurentni na utrkama europske razine u Italiji, čak i ostvaruju pobjede na nekim utrkama u njihovim kategorijama, što je odličan zalog za budućnost hrvatskog biciklizma – zaključio je predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza.