HNS nestaje iz Gradskog vijeća, a kao novi vijećnik sutra priseže SDP-ov Miroslav Marković

| 30.1.2019. u 14:27h | Objavljeno u Aktualno

HNS, nekad najjača stranka u Gradu Varaždinu, koja je imala i svoga gradonačelnika, više neće imati niti jednog vijećnika u Gradskom vijeću.

Nakon što je ovih dana ostavku na poziciju gradskog vijećnika dao HNS-ov Nikola Plavec, na njegovo mjesto neće doći netko drugi iz te stranke nego gradski čelnik SDP-a Miroslav Marković. Prema njegovim riječima, tako je odlučila mandatna i statutarna komisija Gradskog vijeća po sili zakona jer je on sljedeći neizabrani član s koalicijske izborne liste SDP-a, HNS-a, HSU-a i HSS-a s posljednjih lokalnih izbora iz 2017. godine.

- To je gotova stvar i sutra prisežem kao novi vijećnik na sjednici Gradskog vijeća - najavio nam je Marković.

Tako je u nepune dvije godine od posljednjih lokalnih izbora nestao i posljednji trag HNS-a iz Gradskog vijeća. Nakon lokalnih izbora u svibnju 2017. godine u Gradsko vijeće je ušlo troje HNS-ovaca; Nikola Plavec, Josip Dreven i Vesna Dušak. Ubrzo je Josip Dreven, nekadašnji čelnik gradskog HNS-a prešao Klubu vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka, dok se Vesna Dušak prvo priklonila Reformistima da bi se prije nekih mjesec dana i ona pridružila vladajućoj listi aktualnog gradonačelnika.

Tijekom siječnja i posljednji HNS-ov gradski vijećnik Nikola Plavec odlučio je prekinuti svoj mandat te je između bivših koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a došlo do prijepora vezano uz pitanje izbora Plavecovog nasljednika u Gradskom vijeću. 

HNS je smatrao da bi ga trebao naslijediti netko iz njihove stranke, dok se SDP s tim nije složio smatrajući da ga treba zamijeniti prvi sljedeći neizabrani član sa zajedničke izborne liste, a to je upravo Marković. 

S obzirom na učestale prelaske HNS-ovih članova u vladajuće redove, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini te raspad predizborne koalicije, u SDP-u smatraju da nije bilo podloge za bilo kakve usmene međustranačke dogovore pa su se priklonili sili zakona i tako dobili svog petog vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.