Ravnateljica škole i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić u društvu Helene Dretar Karić i Zorana Križaneca

FOTO: Dretar Karić i Križanec gosti Paraolimpijskog školskog dana u Varaždinskim Toplicama

| 7.6.2016. u 14:03h | Objavljeno u Sport

Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica ugostila je proslavljene hrvatske i varaždinske paraolimpijce Helenu Dretar Karić i Zorana Križanca u sklopu Paraolimpijskog školskog dana.

Križanec i Dretar Karić spremno su odgovarali na brojna pitanja topličkih osnovnoškolaca. Zanimalo ih je gotovo sve, od toga što ih je potaknulo na bavljenje sportom i koliko im vremena i truda oduzimaju treninzi do toga koliko tko ima medalja i kako stignu uskladiti sve te obaveze?

Učenici su tako saznali da Zoran i Helena svaki imaju više desetaka medalja sa svjetskih kupova u stolnom tenisu te veliki broj medalja s domaćih prvenstava. Heleni su najdraže medalje s europskih i svjetskih prvenstava, a nada se da će ove godine ostvariti svoj san, osvajanje medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Na pitanje je li naporno trenirati Helena je odgovorila da samo naporan trening i puno uloženog truda dovode do rezultata. Ispričali su i kojim su se sve sportovima bavili i na kojim su natjecanjima bili u svojim bogatim sportskim karijerama. Nakon brojnih pitanja i odgovora učenici su pogledali kratak film o posljednjim Paraolimpijskim igrama održanim u Londonu.

Nakon toga uslijedio je nastavak u sportskoj dvorani gdje su učenici imali priliku zaigrati stolni tenis s Helenom i Zoranom. Složen je i poligon na kojem su se učenici kretali uz pomoć štaka i poveza preko očiju. Na taj su način dobili barem približan dojam što znači biti paraolimpijac i koliko je potrebno truda i napora uložiti da se stigne do rezultata.

Ravnateljica topličke Osnovne škole i gradonačelnica Goranka Štefanić kao glavni cilj organizacije Paraolimpijskog školskog dana navela je senzibilizaciju učenika prema osobama s posebnim potrebama.

Mi smo već senzibilizirani za osobe s posebnim potrebama budući da imamo arhitektonska rješenja u školama, a također i lift. Kod nas osobe s tjelesnom invalidnošću mogu doći u sve dijelove škole. Isto tako imamo poseban odjel za djecu s posebnim potrebama, poremećajem u ponašanju. No, i dalje radimo na tome da svi učenici i učitelji budu senzibilizirani za osobe s posebnim potrebama zbog čega smo i organizirali Paraolimpijski sportski dan. Svi smo isti, nismo različiti – zaključila je ravnateljica Štefanić.

Paraolimpijski sportski dan organiziran je u suradnji topličke Osnovne škole i Damira Frntića iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Galerija slika