Hoteli, restorani i kafići zatvoreni, ali radi priprema tople hrane za naručitelje

| 19.3.2020. u 11:51h | Objavljeno u Aktualno

Iako su kafići i restorani od vikenda poluprazni, od danas su, prema naputku nacionalnog Stožera civilne zaštite, svi ugostiteljski objekti u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinu zatvoreni.

Prema riječima direktorice najvećeg varaždinskog hotela Turist Stanke Bek, posljednji su gosti iz Turista izašli još prošloga tjedna i zadnjih dana nije bilo novih gostiju, što je i razumljivo s obzirom na otkazivanje svih grupa, seminara, ali i ograničenja putovanja pa u skladu s tim i otkazivanja svih rezervacija za ožujak.

Što se tiče djelatnika hotela Turist neki koriste slobodne dane, a neki godišnji odmor, kaže direktorica, a Uprava redovito prati izvješća i mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite te naputke Hrvatske gospodarske komore i strukovnih udruženja.

- U travnju i dalje imamo rezervacije za razdoblje Uskrsa i nakon toga predbilježbe za svadbe ali je sada pitanje što će biti s tim - rekli su nam u hotelu Turist jučer, dan prije nego što su donesene mjere koje na 30 dana, između ostalih, zatvaraju i sve ugostiteljske objekte, a ta se mjera može prema potrebi ukinuti i ranije ili produljiti.

Slična situacija je i u najvećem ugostiteljskom poduzeću na području Varaždina tvrtki Gastrocom koja objedinjuje Park Boutique Hotel, pansion-restoran Garestin, restoran Verglec, bistro Kulu i kafić na Autobusnom kolodvoru.

- Zatvorena su četiri objekta, ali na dvije lokacije radi priprema toplih obroka; u pripremnici hrane i cateringu Arena te priprema toplih obroka u restoranu hotela Park, za naše poslovne korisnike i naručitelje. Ako netko treba pripremu toplih obroka može kontaktirati info-telefon hotela Park - navodi direktorica Gastrocoma Andreja Vučkovečki.

I njihovi djelatnici trenutačno koriste godišnji odmor, a kad je riječ o Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu u Gastrocomu kažu da je svaka mjera dobrodošla, no da bi umjesto odgode plaćanja davanja najbolje bilo otpisati ili smanjiti parafiskalne namete, dok PDV-a ionako neće biti kad neće biti ni prihoda.

O prognozama i predviđanjima nitko previše ne želi govoriti, osim što svi već trpe posljedice.