Novi Marof: Prijenosno računalo svakom novom učeniku

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Novi Marof: Prijenosno računalo svakom novom učeniku Foto: Krešimir Đurić/Ilustracija

Srednja škola Novi Marof je škola koja se izvrsno afirmirala u sektoru ekonomije (smjer ekonomist) i trgovine (smjer prodavač) te u području opće gimnazije. Među prvima je energetski obnovljena, suvremeno opremljena te sa svojim učenicima nudi pregršt aktivnosti sukladno njihovim afinitetima. Učenici postižu odlične rezultate na raznim županijskim, državnim te međunarodnim natjecanjima.

Škola posjeduje Centar izvrsnosti za komunikaciju te vlastitu meteorološku stanicu koja se koristi prvenstveno za rad fakultativne nastave. Učenici kroz izvan nastavne aktivnosti planinare, glume, volontiraju, sviraju, fotografiraju, snimaju emisije, pomažu potrebitima te isto tako kroz svoje izvanškolske aktivnosti ostvaruju razne uspjehe. Nastava se odvija u jednoj smjeni, a od ove godine učenici i njihovi roditelji dobit će još jednu pogodnost o kojoj će nam više reći ravnatelj škole.

- Uz sve ovo što ste nabrojali, spomenuo bih i važnost ulaska škole u CARNET-ov projekt „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)” koji će se provoditi do 2022. godine. Tijekom projekta osigurat će se adekvatna infrastruktura, oprema i e-usluge, a važan dio ovog projekta je obrazovanje odgojnoobrazovnih djelatnika za razvoj digitalnih kompetencija. Osviješteni smo te naše učenike pripremamo za potrebe 21. stoljeća, a jedan od preduvjeta je svakako da i odgojno-obrazovnim djelatnicima omogućimo razvoj digitalnih kompetencija potrebnih za provedbu suvremene nastave i obrazovanje budućih digitalno kompetentnih učenika. Anketiranjem naših učenika došli smo do spoznaje da ne posjeduju svi vlastito računalo, pa smo ove godine odlučili napraviti još korak dalje. Nakon znatnih ulaganja Ministarstva znanosti i obrazovanja u opremanje škola, nakon što je svaki odgojno-obrazovni djelatnik u našoj školi (u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme „Škola za život“) preuzeo prijenosno računalo za rad, u suradnji s Gradom Novim Marofom, dogovoreno je da će Grad financirati i dodijeliti i svakom novom upisanom učeniku prijenosno računalo. Računala i dodatna oprema, zajedno s pratećom programskom podrškom, postali su dragocjeni i nezaobilazni alati u svim sferama društvenog života, stoga je i naša obaveza da svima damo jednaku šansu - istaknuo je ravnatelj Žganec.

Mladi danas moraju imati vještinu da sami sebi stvore posao, da budu fleksibilni, a tehnologija daje mnogo mogućnosti. Većina poslova 21. stoljeća zahtijeva razumijevanje i primjenu računalne znanosti s ciljem što veće produktivnosti i konkurentnosti. U Varaždinskoj županiji je vrlo visok standard obrazovanja, stoga uz svu opremljenost škola i nastavnika, želimo kvalitetnim prijenosnim računalom omogućiti i našim učenicima da se samostalno, odgovorno, učinkovito i primjereno koriste digitalnom tehnologijom za učenje, život i rad u društvu koje se vrlo brzo mijenja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.