ZELENI TRAVNJAK Kako pravilno sijati travu?

Sponzorirano | 25.9.2022. u 15:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Nakon savjeta o pripremi tla za sijanje i dosijavanje trave, Vrtni centar Iva iz Štefanca u ovome broju donosi savjete o tome kako pravilno rasporediti sjeme trave kako bi dobili lijepi, zeleni pokrov u svome dvorištu.

Lijepi zeleni travnjak ponos je svakog vrta i okućnice. Nijedan vrt, bez obzira na to koliko bio održavan, ne može izgledati uređeno ako ima zapuštene travnate površine. Za lijepi travnjak potrebno je kvalitetno sjeme, pravilna i temeljita priprema tla, ali i pravilna sjetva te nakon toga redovito održavanje travnjaka. Iz Vrtnog centra Iva donose nekoliko prokušanih savjeta o najboljim metodama sjetve trave.

Dan bez vjetra

Kilogram sjemena dovoljan je za zasijavanje od 30 do 40 kvadratnih metara travnjaka, pri čemu posebnu pažnju treba obratiti na ravnomjerno raspoređivanje sjemena prilikom sjetve. Da biste to postigli potrebna količina sjemena dijeli se na dva dijela. Prvu polovicu sijemo u smjeru sjever-jug, a drugu u smjeru istok-zapad. Što ne mora biti apsolutno tako. Važno je samo da ta dva prohoda budu okomita jedan na drugi. Tako se greške u prvom prohodu bacanja sjemena popravljaju drugim bacanjem.

sjetva-travnajka-nacini-1024x683.jpg

Sjeme trave je vrlo lagano, pa za sjetvu odaberite suh i miran dan bez vjetra. Ruku kojom sijete držite nisko pri tlu i razbacujte sjeme što je moguće ravnomjernije, tako ćete gubitak sjemena smanjiti na najmanju moguću mjeru. Postoje razni mehanički i električni razbacivači sjemena koje koristimo na većim površinama. Na manjim, pogotovo površinama koji su omeđeni rubnjacima, ručna sjetva može biti i kvalitetnija.

Tkaninom protiv ptica

Sjeme nakon sjetve lagano zagrabljajte i povaljajte ili prijeđite šupljim valjkom, da se sjeme bolje priljubi uz tlo i da se osigura potrebna vlaga za nicanje. Nakon 7 do 10 dana pojavit će se prve vlati, ukoliko ste sijali kvalitetno sjeme i pridržavali se svih pravila struke kod sjetve i ako vam ptice nisu pozobale svo sjeme. No ta priča s pticama obično ne drži vodu jer greške su obično negdje drugdje. Jedan od najboljih načina obrane od ptica nakon sjetve je prekrivanje zasijane površine tamnom prozračnom tkaninom. To možete učiniti tako da tkaninu postavite direktno na zemlju ili oko budućeg travnjaka zabijete kratke kolce i na njih razapnete tkaninu tako da ona ne leži izravno na zemlji.

pexels-creative-vix-7283.jpg

Kod nas se to rijetko izvodi jer su obično uvjeti za nicanje dobri i mi imamo sve potrebno za nicanje trave, ali možete probati ako vam sjetva opetovano ne uspijeva. Kod tog postupka svakako svakodnevno provjeravajte nicanje travki ispod tkanine jer ju odmah nakon klijanja morate ukloniti.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni svojim travnjacima! Pozdrav iz Ive!