VRTNI CENTAR IVA Upoznajte čari ljetnog jorgovana

VV | 10.5.2022. u 11:01h | Objavljeno u Sponzorirano

Vrtni centar Iva iz Štefanca ovoga puta donosi nam priču i savjete o uzgoju prekrasne grmolike biljke budleje koju nazivaju još i ljetnim jorgovanom.

Zašto budleju zovu jorgovanom? Miris, boja i oblik cvata dovoljne su sličnosti da i budleju nazovu jorgovanom. Najčešće boje cvjetova budleje skupljenih u klasaste cvatove su ljubičasta i ružičasta kao i kod pravog jorgovana. Inače ima i niz vrlo uočljivih razlika, između pravog i ljetnog jorgovana: od oblika lista do izgleda mladica i cijeloga grma.

Brzo raste

Buddleia je cvjetni listopadni grm. Jedna od glavnih vrsta za sadnju na gredicu s grmljem. Njezina popularnost ne čudi jer ima mnogo dobrih strana. Brzo raste i uskoro dosegne 1,8 m ili više. Nema neke veće zahtjeve na kvalitetu tla, uspijeva u suhom, siromašnom tlu i na zraku u kojem su prisutne čestice soli. Ima zašiljene, obično na naličju valovite ponešto srebrnkaste listove. Cvjetovi se pojavljuju kasno u proljeće ili ljeti, ovisno o vrsti. Grm bez cvjetova i nije osobito privlačan, ali je zato dok cvate prekrasan.

Buddleja davidii daleko je najpopularnija vrsta iz ove grupe. Ako grm ne orezujemo narast će više od 2,4 m. Orezani grm ima zbijeniji rast, cvatovi su veći ali se pojavljuju kasnije. Cvatovi su stožastog oblika i mogu biti dugi 45 cm ili dulji – sastoje se od sićušnih cvjetova mirisa meda, a pojavljuju se kasno u srpnju do sredine rujna. Ova je vrsta vrlo privlačna za leptire, pa je zato nazivaju leptirovim grmom.

Postoje brojne sorte: Black Night – cvjetovi tamnoljubičaste boje, Border Beauty – tamnocrvena, zbijeni rast, Empire Blue – ljubičasto plava s narančastom sredinom, Harlequin – ljubičasta, žućkastobijelih listova, Ille de France – ljubičasta, snažnog rasta, Nanho Blue – ljubičasto plava, zbijeni rast, Peace – bijela s narančastim okom, Royal Red – ljubičasto crvena, vrlo popularna, White cloud – bijela...

butterfly-bush-g26832c08d_1920.jpg

Brojne vrste

Buddleja alternifolia sasvim je drugačija – grm poput vrbe 3x3 m, savinutih izboja omotanih cvatovima ljubičaste boje koji se pojavljuju u lipnju. Sorta Argentea ima srebrnaste listove. Buddleja globosa je poluvazdazeleni grm neuredna rasta koji stvara okruglaste cvatove u svibnju i lipnju. Dugo traju pa se mogu koristiti kao rezano cvijeće. Buddleja colvilei je grm visine 3 m s ovješenim izbojima i velikim visećim cvatovima koji se javljaju u lipnju. Sorta Kewensis bogato cvate crvenim cvjetovima. Buddleja crispa je pustenasti grm, osjetljivija od ostalih vrsta, cvate kasno ljeti.

Jednostavno razmnožavanje

Razmnožavanje budleja nije naročito komplicirano. Možete ga izvesti pelcerima i to ljeti poluzrelim reznicama ili u proljeće zrelim reznicama. Zato kad vidite lijep ljetni jorgovan, slobodno “ukradite” grančicu i zapelcajte si svoj grm. Vi ćete kod tog biti jako nježni i grm s kojeg ste uzeli grančicu neće ni osjetiti gubitak, a vi ćete svakako biti na dobitku. S pravim jorgovanima to nemojte pokušavati izvesti bez posebnih hormona za ukorijenjavanje, sistema za orošavanje i sličnih pomagala.

Lijepi pozdravi iz IVE i posjetite naš web shop!


Najveći izbor vrtnog i sobnog bilja!

Poslovnica Štefanec
Braće Radića 54, Štefanec
40000 Čakovec

https://vrtnicentariva.hr/trgovina/