VRTNI CENTAR IVA Superbiljke koje uzvraćaju ljubav

VVM | 12.5.2024. u 15:30h | Objavljeno u Sponzorirano

Biljke nisu samo pluća planeta koje upija ugljikov dioksid i ispušta kisik, nego nam također daju zaklon, toplinu, hranjive i ljekovite tvari. Upoznajte ljekovitu moć bilja uz koje će vam život biti sretniji i zdraviji.

Za sve koji žive u stanovima njega sobnih biljaka odlična je prigoda da se ponovno povežu s prirodom. U ovim modernim vremenima, kada se živi u gradovima koji se ubrzano šire i kada boravimo u prostorima s centralnim grijanjem i klimatizacijskim uređajima, biljke su nam potrebne više nego ikad. Biljke nam poboljšavaju raspoloženje, ubrzavaju oporavak kad smo bolesni, pročišććuju zrak i povoljno djeluju na učinkovitost i koncentraciju. Katkad je dovoljno promatrati ili dodirnuti biljku da nam se poboljša raspoloženje.

Biljke koje opuštaju
Biljke za koje ste pronašli pravo mjesto u svojem domu svakako će prostoriji dati opuštajući, ugodan ugođaj. Unoseći prirodu u svoj dom stvarate ugođaj mira i sigurnosti. Biljke koje smiruju i opuštaju su penjačice Asparagus setaceus, zatim Medinilla magnifica s egzotičnim ružičastim cvjetovima i Monstera deliciosa.

hoya-420852_640.jpg

Osvježivači zraka
S ovim ćete biljkama smanjiti količinu toksina u zatvorenom prostoru. Među najbojim čistačima zraka je Dracena marginata, zatim zeleni ljiljan Chlorophytum comosum, kao i izdržljiva Sanseveria trifasciata, Epipremnum aureum sa zelenim i žutim listovima te elegantna paprat Nephrolepis exaltata čija će ljepota najbolje doći do izražaja u visećoj košari.

Za dobar san
Biljke koje proizvode obilje kisika mogu djelovati smirujuće i blagotvorno protiv nesanice. Neke kućne biljke snižavaju krvni tlak, smanjuju broj otkucaja srca i umiruju osjetila. Među njih ubrajamo orhideju Phalaenopsis i biljku pletenicu Pachiru aquaticu koju još nazivaju i drvcem novca jer se vjeruje da donosi sreću i blagostanje.

phalaenopsis-4783574_640.jpg

Poboljšavaju raspoloženje
Biljke povoljno utječu na mentalnu i fizičku dobrobit. Uz njihovu pomoć možemo stvoriti pozitivan prostor i tako podržati osjećaje ugode, zaštićenost i sigutnost. Pokušajte s biljkama kao što su Cycas revoluta ili tropska ljepotica Fatsia japonica.

Manje stresa
Tlo u kojem rastu naše biljke sadržava mikrobe koji djeluju kao prirodni antidepresivi i stimuliraju hormon sreće u našem mozgu. Ispunite sobu slatkim mirisom cvijeta Hoye carnose i odmah ćete se osjećati bolje. I kaktus Rhipsalis baccifera smanjuje stres, a možete ga staviti i u kupaonicu.

Donose radost i sreću
Njegovanje biljaka spor je i medititivan proces koji nas uči poniznosti. Kućno vrtlarenje uči nas nadi u budućnost i strpljenju, čini nas sretnijim i optimističnima. Dobar izbor mogu biti sukulenti Crassula ovata ili šarmantna trajnica Senecio rowleyanus poznata i kao “krunica”, kao i polutropska penjačica Stephanotis floribunda.

Radni prostor
Svoju radnu učinkovitost poboljšajte u društvu biljaka kao što su Schefflera arboricola, Zamioculcas zamiifolia ili prašumska biljka Ficu lyrata.

Sunčani pozdravi iz IVE!

Poslovnica Štefanec, Braće Radića 54, Štefanec, 40000 Čakovec

Web Shop: 098/180-8163, Maloprodaja: 040/337 -741

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.vrtnicentariva.hr