VRTNI CENTAR IVA Što je sve potrebno za uspješan uzgoj prekrasnih hortenzija

VVM | 4.5.2024. u 13:49h | Objavljeno u Sponzorirano

Donosimo imena najpopularnijih vrsta hortenzija različitih boja i oblika. Izaberite ono što će se najbolje uklopiti u vaš komadić zelenog raja!

Kad sve ovako lijepo cvate možemo se prepustiti da nas mirisi nose. Nekad je cvjetnu osnovu vrta činilo jednogodišnje cvijeće i trajnice. Ali se sad cvatuće grmlje koristi za stvaranje trajnog drvenastog okvira, pozadine za mnoge druge cvjetne vrste. Porastu zanimanja za cvjetne grmove u hortikulturi značajno je doprinio njihov uzgoj u teglama. Tako se cvjetno grmlje može nabaviti i posaditi u vrijeme kad je najatraktivnije, u vrijeme cvatnje.

hortenzije_3.jpg

Hortenzija, Hydrangea je kraljica kasnocvatućih grmova. Razlog su velike cvjetne glavice koje se pojavljuju u kolovozu i rujnu, kad je gredica s grmljem već ocvala. Najpopularnije su hortenzije s velikim cvjetnim glavicama sterilnih cvjetova. U drugim skupinama hortenzija svaka plosnata cvjetna glavica sastoji se od središnje nakupine malih plodnih cvjetova koji su okruženi sterilnim.

Postoje i drugi tipovi, penjačice i grmovi, sa stožastim cvjetnim glavicama. Zajedničko im je da su ponešto zahtjevnije biljke. Osnovne potrebe uključuju dobro tlo, dovoljno vode tijekom sušnih mjeseci, redovitu prihranu i zaštitu od jakog mraza. Traže dobro drenirano plodno tlo, i još dodajte treset u vrijeme sadnje. Umjesto potpunog sunca, preporučuje se lagana sjena.

Većina oblika je dobivena iz vrste Hydrangea macrophylla koja cvjeta od kraja srpnja do rujna. Vrhove stabljika može uništiti jak mraz, a nakon nekoliko godina rast može postati neuredan. Sorte koje cvatu plavo na alkalnim tlima stvaraju ružičaste cvjetove. Teško je zaplaviti hortenziju na nekiselim tlima, ali možete pokušati dodavanjem posebnog praška svakih 7 do 14 dana. Na bijele cvjetove ne djeluje PH tla, ali postanu crvenkasti na suncu.

u_proljece_se_voli_vrt-1024x683.jpg

Najpopularniji tipovi s velikim cvjetnim glavicama, uključuju Altona (ružičasta ili plava – ovisi o pH tla), Hamburg, Pia (crvena ili ljubičasta) i Madame Emile Mouiliere (bijela). Tipovi s plosnatim glavicama su skladniji; najpopularnije uključuju Blue Wave (ružičasta ili plava), Mariesii (ružičasta ili plava), i Geoffrey Chadbund (crvena). Tu su i Hydrangea macrophylla, Hydrangea arborescens Annabelle (bijeli cvjetovi), Hydrangea aspera Villosa (cvijetovi s plavim okolnim listićima) i Hydrangea paniculata Grandiflora (povijene grane i velike bijele stožaste cvjetne glavice u kolovozu i rujnu).

Drugi šareni tipovi uključuju Hydrangea serrata Bluebird (ljubičasta ili plava), Preziosa (ružičasti cvjetovi postaju starenjem crveni, lišće prošarano ljubičastom bojom dok je mlado.) Hydrangea quercifolia (bijeli cvjetovi postaju starenjem ljubičasti, lišće u jesen crveno). Hortenzija penjačica je Hydrangea petiolaris, vrsta koja se sama prihvaća za podlogu, lako može prekriti površinu od 20 x 20 m. Veliki bijeli cvjetovi pojavljuju se u lipnju.

Sunčani pozdravi iz IVE!

Poslovnica Štefanec, Braće Radića 54, Štefanec, 40000 Čakovec

Web Shop: 098/180-8163, Maloprodaja: 040/337 -741

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.vrtnicentariva.hr