VRTLARIJA VIJENAC Više od 30 godina kontinuiranog uzgoja i proizvodnje

VVM | 6.3.2023. u 19:33h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Rano proljeće vrijeme je intenzivne pripreme i sjetve pojedinih biljaka i povrća, a već se priprema i dio jesenskog asortimana. Najvažnija je priprema biljaka na vrijeme kako bi na proljeće zasjale u punom sjaju.

Vrtlarija Vijenac sa svojim bogatim rasadnikom u Strahonincu više od trideset godina proizvodi ukrasno bilje i cvijeće, ali i povrće. Najveći dio svoje proizvodnje plasiraju kroz velike trgovačke lance, a dio i kroz vlastitu maloprodaju te tržnice. Vrtlarija na tržištu postoji od 1991.godine. Nastala je kao mala obiteljska tvrtka s vlastitom cvjećarnicom te uzgojem, proizvodnjom i prodajom cvijeća i lončanica. Posao danas vodi druga generacija u obitelji, bračni par Mario i Željka Toplak.

DSC_0215.jpg

Hortenzije u 20 boja

Proizvodnja se odvija na 5.000 četvornih metara unutarnje proizvodnje te 10.000 kvadrata vanjskog prostora. Objekti su opremljeni najmodernijim tehnologijama prihranjivanja, provjetravanja, zasjenjivanja, zalijevanja, grijanja te zaštite bilja zahvaljujući kojima postižu vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda. Sadnice dobavljaju od renomiranih europskih proizvođača te u rasadnik stižu kao male ukorijenjene biljčice koje se razvijaju u velike, bogate i bujne biljke. Rano proljeće vrijeme je intenzivne pripreme i sjetve pojedinih biljaka i povrća, a već se priprema i dio jesenskog asortimana.

- Puno se toga sad priprema kako bi biljke na proljeće zasjale u punom sjaju. Sade se pelargonije, gvineje i brojne ljetnice, tako da budu spremne za prodaju tijekom travnja i svibnja - govori Željka Toplak pokazujući nam rasadnik s hortenzijama, jedan od glavnih proizvoda Vrtlarije Vijenac.

- Jedini u Hrvatskoj imamo hortenzije u lepezi od dvadesetak boja. Ljudi kod nas vole kupiti hortenziju s cvijetom jer žele točno određenu boju pa kupuju biljku na kojoj vide što točno kupuju - pojašnjava naša sugovornica dodajući da nakon sadnje počinje intenzivan uzgoj bilja pri čemu treba postići idealne uvijete, kao što su odgovarajuća temperatura, vlaga, svjetlost i najbitnije, prihrana. Mnoge se biljke sade kontinuirano tijekom cijele godine poput sanseverija, filodendrona, asparagusa, fikusa, euforbija ljubica, sanpaulija. Asparagus je primjerice stara sorta, ali danas vrlo tražena, posebice za uzgoj u sve popularnijim samoodrživim sustavima, jer je laka za održavanje.

U vrtlariji su uvijek okrenuti novitetima pa tako u svome asortimanu nude i orhideje Phalaenopsis te sobno bilje. Zato je neophodna i stalna prilagodba objekata koji su opremljeni najmodernijom tehnologijom kao što su pokretni rolo stolovi (sustav plima-oseka), kompjutersko zalijevanje i prihranjivanje, rampe za zalijevanje i orošavanje sadnica, sustavi kap po kap, automatsko osvjetljavanje bilja kao i automatski sustavi zasjenjivanja, strojevi za punjenje tegli, sijanje sjemena ili zamatanje kolica, transportne trake i linije za etiketiranje proizvoda.

Grijanje na biomasu

Za zagrijavanje rasadnika kao glavni energent koriste obnovljive izvore energije i to biomasu, na što su vrlo ponosni.

- Na taj način ne zagađujemo okoliš i ne narušavamo biološku ravnotežu kao kod upotrebe fosilnih goriva. Kotlovnica je opremljena modernim kotlom s automatskim dodavanjem goriva i silosom, a posjedujemo i kompletnu liniju za pripremu biomase za grijanje. Također, posebnu brigu vodimo o zaštiti bilja, jer i tu koristimo napredne tehnologije kao što je hladno zamagljivanje objekata, čime se smanjuje potrošnja vode i zaštitnih sredstava, i time ne opterećujemo okoliš - ističu u vrtlariji.

DSC_0295.jpg

Pripreme za Dan žena i radionice

Za Dan žena, 8. ožujka, u Vrtlariji Vijenac pripremaju se razne biljke i dekoracije.

- Osim standardnih ciklama, orhideja, jaglaca, zumbula i karanfila nudimo i egzotične biljke, dekorirane vrtiće, rezane ruže, razne displayeve - navodi Željka Toplak. I ove godine, prvog vikenda nakon Uskrsa, planiraju organizirati Dane otvorenih vrata, a na jesen i Dane jeseni. Također će u rasadniku ove godine organizirati radionice za hobiste tj. ljubitelje cvijeća.

Vrtlarija Vijenac nudi i uslugu sadnje cvijeća koju najviše koriste zaposlene žene, ali i tvrtke koje svoje biljke žele prepustiti profesionalcima.

Vrtlarija Vijenac, Dravska ulica 70, 40000 Čakovec, Strahoninec - Poleve

095 815 5258, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.