VRTLARIJA VIJENAC Sve što trebate znati o uzgoju Kane (Canna Indica) Foto: Ilustracija

VRTLARIJA VIJENAC Sve što trebate znati o uzgoju Kane (Canna Indica)

VV | 12.6.2022. u 17:17h | Objavljeno u Sponzorirano

Kana (Canna Indica) je višegodišnja biljka iz istoimene porodice kana (Cannaceae). Porijeklom je iz tropskih dijelova Amerike gdje kao divlja biljka raste uz vlažna i sunčana područja, najčešće uzduž rijeka. Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka u vrtovima, dvorištima i parkovima.

Visina biljaka može varirati ovisno o sorti, a nove sorte su prilagođene za sadnju u tegle i žardinjere, tako da visina može varirati od 30 cm pa čak do 250 cm. Odgovaraju joj jako topla i sunčana mjesta mjesta te vlažna zemlja. Dobro ju je posaditi u zavjetrini.

Stabljike su debele i mesnate, uspravne i nerazgranate. Podzemni dio čine veliki zadebljani rizomi. Listovi su naizmjenični, veliki i mekani, zelene boje, djelomično obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su veliki, bez mirisa, okrenuti prema gore. Boje Kana imamo od svijetlih bijelih, žutih, narančastih pa sve do tamno crvenih. Novi kultivar ima čak dvije boje, prošaranu žutu u kombinaciji sa crvenom. Cvatu od lipnja pa sve do studenog. Posjećuju ih pčele koje sakupljaju nektar i malo peluda.

Traži obilno zalijevanje. Iako se gomolji Kane smatraju otpornim te izdrže i temperature do -15, u kontinentalnom području dolaskom hladnih dana prije zime odrežemo stabljiku pri dnu, i to cca 5 cm od dna. Nakon nekoliko dana izvadimo rizome te ih ostavimo da se suše. Dobro ih je pohraniti na zaštićeno mjesto do proljeća, zamotane u novinski papir. Ukoliko Kane sadite u posude ili tegle, tada je dovoljno tegle skloniti u zavjetrinu kako bi prezimile.

Da bi neobična Kana uistinu dominirala, ispred njih posadimo biljke koje također djeluju pomalo egzotično poput patuljastih cinija, sitno cvatućih petunija, verbena i niskih skrletnih kadulja. Pozadinu možemo ukrasiti visokim dalijama, gladiolama ili višecvjetnim suncokretima.

Ukoliko u svojem vrtu imate dovoljno prostora, raskoš dakako neće izostati ukoliko pojedinačno posadite nekoliko kaninih gomolja ili sadnica. Tim više ako za pozadinu iskoristite svjetlije površine, poput kamena na kojem kanino lišće i cvijet dolaze do još većeg izražaja.

GDJE SMO?
Dravska ulica 70, 40000 Čakovec, Strahoninec - Poleve, 095/815-5258/ Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Označeno u