VRTLARIJA VIJENAC Rasadnik u Strahonincu nudi ukrasno bilje, cvijeće, ali i usluge sadnje i aranžiranja cvijeća

VV | 8.4.2022. u 14:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Proljeće je pogodno za gotovo sve vrste cvijeća, posebice za balkonsko, lukovićasto i ostalo, a u Vrtlariji Vijenac, čiji se rasadnik nalazi u Strahonincu - Poleve, pored Čakovca, ovih je dana posebice tražena pelargonija, kraljica naših balkona i prozora. Suvlasnica vrtlarije gđa. Željka Toplek ispričala nam je ponešto o uzgoju i njezi ovog divnog cvijeća koje vole sve generacije.

vrtlarijaVijenac5.jpg

- Pelargonija (Pelargonium) je rod iz porodice iglica (Geraniaceae). Latinsko ime roda Pelargonium potječe od grčke riječi pelagos (roda), jer cvijet (plod) biljaka podsjeća na rodin kljun. Postoji oko 250 vrsta Pelargonija, a nama su najpoznatije Pelargonium peltatum (viseća pelargonija, može biti s jednostavnim ili duplim cvjetovima), Pelargonium zonale (stajaće ili grmovite pelargonije), Pelargonium grandiflorum (Engleske pelargonije ili ciganke) te mirišljave pelargonije - navodi naša sugovornica.

Zbog svoje jednostavnosti oko uzgoja i održavanja prikladne su za ukrašavanje balkona i terasa, a svojim izgledom plijene pažnju svakog prolaznika. Vole sunčana mjesta s dosta sunca, gdje i najbolje uspijevaju, samo im treba osigurati pravodobno zalijevanje tijekom vrućih ljetnih dana. Biljke ne smijemo nikako zalijevati tijekom dana, kad su temperature visoke, kako biljku ne bi šokirali ili čak “spalili” zbog velike razlike temperatura.

Pelargonije je najbolje zalijevati ili rano ujutro ili kasno uvečer kada temperature nisu više tako visoke. Preporuka oko prihrane je da se pelargonije prihranjuju jednom do dva puta tjedno, ali to po potrebi može biti i češće. Prihrana se može davati u svakom zalijevanju, ali tada treba podesiti dozu tjednoj utrošenoj količini gnojiva. Pelargonije nakon sezone možete spremiti za iduću godinu, a u kakvom stanju će biti sljedeće godine uvelike ovisi o uvjetima u kojima prezimljavaju. S obzirom da takve žardinjere i tegle zauzimaju dosta mjesta, ovdje dolazimo do problema računice isplativosti ovakvog pothvata.

vrtlarijaVijenac7.jpg

Ukoliko ste ipak odlučili sačuvati Pelargonije, najbolje mjesto bi bio nekakav zimski vrt s dosta svjetla i da temperature ne idu ispod nule. Ako su biljke u prostorima s malo svjetla tada postoji mogućnost da se izduže i takve kasnije neće biti vizualno lijepe. Pelargonije bi trebalo orezati ali pritom treba paziti da ne režemo drvenasti dio jer na tim dijelovima biljka puno teže potjera mlade izboje koji će se kasnije razgranati. U takvim uvjetima Pelargonije traže malo vode jer je i vegetacija biljaka u zimskom periodu puno slabija nego ljeti. Prije proljeća trebalo bi smanjiti korijenovu masu i biljke presaditi u svježi supstrat kako bi se korijen mogao dalje normalno razvijati. Sve to skupa predstavlja i određene rizike pa svakako i to treba uzeti u obzir prilikom takve odluke.

Uslužna sadnja za pojedince i tvrtke

- Uslužna sadnja Vrtlarije Vijenac kao ideja nastala je iz želja i potreba naših kupaca - pojašnjava Željka Toplek, koja vrtlariju vodi sa suprugom Marijom. To je usluga koju sve više promoviraju.

- Korisnici ove usluge su većinom pripadnice ljepšeg spola koje zbog stila života i obaveza jednostavno ne stignu posaditi svoje cvijeće. Tada tu nastupamo mi i sa svojim timom pružamo vrhunsku uslugu na obostrano zadovoljstvo. Možete slobodno navratiti u našu vrtlariju bez ičega jer smo u mogućnosti ponuditi vam baš sve, i sve možete riješiti na jednome mjestu; bilo da trebate cvijeće, supstrat, tegle, vaze, žardinjere, gnojiva i ostalo - ističe naša sugovornica.

Osim pojedinaca, uslužnu sadnju pružaju i brojnim tvrtkama, koje jednostavno ne žele stvari prepustiti slučaju nego profesionalcima, i na to su u Vijencu jako ponosni.

- Takvi se angažmani provode već početkom godine, gdje je potrebno dogovoriti sve detalje kao što su vrste cvijeća, supstrata, eventualno tegli ili žardinjera i, najvažnije, rok isporuke. Većinom je to oko početka svibnja. Cvijeće je do tada u našoj vrtlariji gdje se brinemo da biljke prilikom isporuke već imaju svoju formu i da mogu već nešto i pokazati. Imate li viziju, a ne znate kako je provesti u djelo, javite nam se, mi ćemo Vam je ostvariti - ističu u Vrtlariji Vijenac.

vijenac__27_of_34_.jpg

Vrtlarija Vijenac

Dravska ulica 70, 40000 Čakovec,

Strahoninec - Poleve

095 815 5258

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.