VRTLARIJA VIJENAC Kako njegovati najpopularniju orhideju

VV | 24.3.2022. u 14:35h | Objavljeno u Sponzorirano

U svoju proizvodnju Vrtlarija Vijenac uključila je i vlastiti uzgoj najzastupljenije vrste orhideja Phalaenopsis. Ova sorta traži relativno malo njege, dosta vlage i svjetla, ali ne direktnog sunčevog.

Bliži se vrijeme proljetne sadnje. Nemate li vremena za uređenje svoga vrta, a ipak biste željeli uživati u ljepoti svoje cvjetne oaze, obratite se Vrtlariji Vijenac iz Strahoninca, pored Čakovca, koja pruža usluge sadnje i uzgoj biljki po narudžbi. Vrtlarija je nastala kao mala obiteljska tvrtka u kojoj se već druga generacija bavi uzgojem cvijeća. Bave se vanjskom i unutarnjom proizvodnjom te cvijeće i ukrasno bilje uzgajaju tijekom cijele godine, a u njihovoj ponudi može se naći i najzastupljenija sorta orhideja Phalaenopsis.

vijenac__33_of_34_.jpg

- Željni smo stalnih noviteta te skloni uvođenju novog asortimana kao što su orhideje Phalaenopsis te sobnog bilja. Zbog toga je potrebno stalno usvajati nove tehnologije kako bismo stvorili uvjete najsličnije prostorima na kojima navedene biljke uspijevaju - ističe direktorica Željka Toplek, koja vrtlariju vodi zajedno sa suprugom Marijom.

- Ova je orhideja najzastupljenija zbog jednostavnosti uzgoja i održavanja. Sorta traži relativno malo njege, dosta vlage i svjetla, ali ne direktnog sunčevog - kaže gospođa Toplek koja opisuje na koji način se brinuti o orhideji.

vijenac__5_of_34_.jpg

- Kad je treba zaliti najbolje se vidi po kori. Kad je kora unutar lončića suha to je znak da je potrebno zalijevanje. Najbolje je lončić potopiti kompletno na nekoliko minuta u vodu ili u otopinu vode i gnojiva za orhideje. Nakon toga potrebno je biljke izvaditi i ostaviti ih da se ocijede kako bi se višak vode maknuo. Povremeno je poželjno biljke istuširati, jer im odgovara “pljuskanje vode” koje površinske dijelove također štiti on nečistoća - savjetuju u Vrlariji Vijenac pojašnjavajući i koje položaje orhideja najviše voli.

vijenac__31_of_34_.jpg

- Položaj orhideja može biti raznolik, sve ovisi o uvjetima gdje se nalaze. Najbolji položaji su sa dosta svjetla, pogotovo oni sa sunčanim stranama u ranojutarnjim ili kasno popodnevnim satima. Svakako treba izbjegavati položaje s direktnim sunčanim zračenjem, posebice ljeti kad je zračenje najjače. Također je važno znati da je orhideja biljka koja nakon cvatnje mora imati period s vrlo visokom temperaturom (oko 26 do 28 oC) otprilike par mjeseci. Nakon toga biljku treba “šokirati” niskom temperaturom, nižom od 8 do 10 oC, kako bi ponovno procvala. Ovakve uvjete možete vrlo lako napraviti i sami kod kuće. Također možete biljku programirati da cvate baš onda kada to želite. Treba samo malo dobre volje i eksperimentiranja.
vijenac__27_of_34_.jpg

vijenac__32_of_34_.jpg

Vrtlarija Vijenac

Dravska ulica 70, Čakovec

Strahoninec - Poleve

+385 (0)95 815 5258

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.