Visit Ptuj: Doživite spoj tisućljetne povijesti, vinske tradicije i kulinarstva

vv | 24.10.2023. u 11:33h | Objavljeno u Sponzorirano

Posjet najstarijem slovenskom gradu uvijek je pravi izbor! Uz brojne znamenitosti i kulturna događanja, nudi brojne zanimljive priče i doživljaje, vrhunsku hranu i vina. Ponuda terma s ljekovitom termalnom vodom i wellness iskustvima prekrasan je dodatak.

Moćni Ptujski dvorac iznad grada najvažnija je turistička atrakcija Ptuja. S njega se pruža prekrasan pogled na stari grad i okolicu, a u njemu se nalazi Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož koji ove godine slavi 130 godina postojanja. Pogledajte bogate zbirke oružja, glazbenih instrumenata, tradicionalnih karnevalskih maski i likova, feudalne stambene kulture, a možete ih razgledati i uz audio vodiča. Zbirke su vrlo zanimljive za obitelji. U Kurentovoj kući u centru grada možete se upoznati s misijom kurenta i njegovim obredima na digitaliziran način tijekom cijele godine. U šetnji gradskim ulicama zavirite i u neku od gradskih galerija.

Ptujski_grad_Mestni_stolp_Albin_Bezjak_2022_high_resolution-25.jpg

Ptujske gostionice i restorani spadaju u sam vrh kulinarske scene. Među njima su i dobitnici dvije kuharske kapice Gault&Millau, Gostilna Grabar i Restavracija Ribič, a zajedno s restoranima Grand Hotela Primus, Amadeus, Pomaranča, Pri Ovinku i Pri Tonetu Svenšku odlučili su se za kulinarsku priču pod nazivom Okusi Ptuja koja u menijima od 3 slijeda spaja tradicionalna jela inspirirana pojedinačnim chefovima, pripremljena od lokalnih namirnica uz koje se savršeno slažu vrhunska ptujska vina. Jeste li već posjetili najstariji slovenski vinski podrum s bogatom zbirkom arhivskih vina – Ptujski vinski podrum? Degustacije se održavaju i u Dvorskom vinskom podrumu Ptujskog dvorca te butičnim vinotekama KobalWines i Osterberger u središtu grada. Pozivamo vas i na poseban doživljaj kušanja vina ili piva u mraku tunela ispod dvorca. U butičnojčokoladarnici XOCOC kušajte ručno rađene praline ekstravagantnih okusa, a neće vas razočarati ni domaće slastice ptujskih kafića.

Meni_Okusi_Ptuja_Gostilna_Ribic_Stanko_Kozel_2023_highres_19.jpg

Priroda se već obukla u jesenske boje i poziva vas da istražite planinarsku Stazu do Mestnog Vrha između vinograda i voćnjaka koja oduševljava posjetitelje panoramskim pogledom na najstariji slovenski grad. Usput možete kušati domaća vina i domaću hranu kod vinogradara i turističkih seoskih gospodarstava, a svratiti možete i u neku od turističkih atrakcija: rimski logor, željeznički park, 200 godina staru Kuću Herberstein...U vinogradarskom muzeju Stara preša sa 110 godina starom prešom svake nedjelje do 12. studenog dočekuju vas lokalno proizvedena vina, voćni sokovi i ukusna gibanica. Mestni Vrh nije samo raj za planinare. Njegov uspon vole savladati i biciklisti i ljubitelji trčanja.

Prepustite se vodenim užicima u Termama Ptuj uz ponudu wellness tretmana, termalnih kupki i sauna. U neposrednoj blizini termi možete zaigrati golf ili footgolf, a kroz grad prolazi i Dravska biciklistička staza. Produljite posjet Ptuju jer nudi smještaj u wellness hotelu 4*Superior, gradskim hotelima, butičnim smještajima, hostelu, privatnim sobama, mobilnim kućicama ili kampu.

Mestni_Vrh_Bostjan_Selinsek_2021_high_resolution_18-25.jpg

I ovogodišnje Martinje u Ptuju bit će vrlo raznoliko. Oduševit će vas događanja ne samo u gradu, već i u okolici. 11. studenog će na Gradskom trgu biti ustoličen novi Princ karnevala, a navečer će se za dobru atmosferu pobrinuti Orleki. Brojni ugostitelji pripremaju posebne martinjske menije, a poseban doživljaj bit će Martinova gozba, spoj drevne tradicije i svježine „slowfooda“ u prekrasnom ambijentu dominikanskog samostana.

Ptujska_klet_Stanko_Kozel_2022_IZBOR_high_res_85.jpg

Paljenjem lampica 1. prosinca Ptuj ulazi u blagdansko vrijeme, nakon čega slijedi Ptujska bajka s bogatim dječjim božićnim programom, koncertima na otvorenom, klizalištem u svečanoj dekoraciji i dočekom Nove godine na otvorenom. Ujedno vas pozivamo da posjetite 64. Kurentovanje koje će se održati od 3. do 13. veljače 2024. godine.

Istražite cjelokupnu turističku ponudu Ptuja na www.visitptuj.eu.

#ifeelsLOVEnia #myway

Dvorac_u_magli.jpg

Označeno u