SURFINIJE I PETUNIJE Šarene ljepotice nježnih, zvonolikih cvjetova

VVM | 25.3.2023. u 11:44h | Objavljeno u Sponzorirano

Pored petunija, danas imamo i njezin “viseći” hibrid poznat kao surfiniju, a obje ljeti ukrašavaju prozore i balkone.

Stiže nam proljeće i vrijeme kad ponovno svoje prozore i balkone ukrašavamo raznobojnim cvijećem, a među najpopularnijim vrstama za ukrašavanje raskošnih, cvjetnih pročelja su petunije ili noviji hibrid poznat kao surfinija. U početku smo poznavali samo petunije s kompaktnim, uspravnim rastom i velikim, nježnim, baršunastim cvjetovima. Prije dvadesetak i više godina na tržište je lansiran hibrid petunije poznat kao surfinija, koja je stekla široku popularnost.

flowers-g6c731a770_1920.jpg

Raskošni cvjetni slapovi

Tako da danas, kao vrstu viseće petunije, imamo surfiniju, jednogodišnji cvijet prikladan za uzgoj u visećim teglama, posudama i na balkonu. Cvjetovi joj padaju izvan tegle poput slapovima, a mogu postići pad do dužine od 1,5 metar. Iako bi je, zbog ljepote cvata svatko volio imati na svom balkonu, preporučuje se onima koji joj mogu pružiti nešto više pažnje jer pripada u zahtjevnije cvjetne vrste.

Stabljika surfinije može narasti do 80 cm, a cvjetovi koje daje dolaze u crvenoj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj, bijeloj i žutoj boji. Sadi se u proljeće, a cvate od svibnja do listopada, što ovisi o vremenskim uvjetima. Surfinija voli osunčana mjesta pa će najbolje rasti na suncem okupanim terasama, ali obavezno zaštićena od vjetra. Što više svjetlosti i sunca dobije, to će bolje cvjetati. Pritom joj treba i puno vode pa je zalijevanje surfinije tijekom vrućih i sparnih dana obvezno svaki dan. Voli prihranu i, ako ćete joj omogućiti kvalitetno gnojivo, rast će bujnim i velikim cvjetovima.

petunija_ili_surfinija_vrtlarija_vijenac1.jpg

Puno svjetla i vode

Ako je držite na sunčanom mjestu, tijekom ljeta je zalijevajte i do dva puta dnevno. Voda mora biti mlaka, a najbolja će biti ona odstajala. Pri zalijevanju budite oprezni da ne zalijete i listove. Surfiniju se preporučuje zalijevati u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada popuste vrućine. Iako voli vodu, budite oprezni kod zalijevanja. Surfinijino korijenje ne bi smjelo biti stalno i potpuno u vodi jer bi to moglo izazvati truljenje korijenja, a biljku bi mogle napasti razne bolesti. Zemlja mora biti stalno vlažna, ali ne i mokra i natopljena. Posebno će joj smetati mokra zemlja tijekom noći.

Surfinija traži i nešto veći volumen zemlje od ostalog bilja, zato pripazite na veličinu posude u koju se sadi, jer bi trebala biti što veća da bi se biljka što duže održala tijekom ljeta.

Kako bi biljka cvala tijekom cijelog ljeta, potrebno je redovito odstranjivati ocvale cvjetove. Dolaskom jeseni izvadite surfiniju iz posuda i bacite jer je riječ o jednogodišnjoj biljci. Sljedećeg proljeća pohitajte po nove sadnice surfinije kako bi u ljetnim mjesecima vaš balkon ponovno zasjao cvjetnom rapsodijom predivnih surfinija.

Kako razlikovati surfiniju od petunije?

Petunije i surfinije vrlo su slične, što i ne čudi jer je surfinija hibrid petunije. Kako ih onda razlikovati? Petunija je isključivo grmolika (stajaća biljka) dok je surfinija kultivar petunije koji je viseći, namijenjen za viseće tegle i žardinjere, stoga su poznate i kao "viseće petunije".

Obje biljke karakterizira obilno cvjetanje, od proljeća do jeseni. Možemo ih pronaći u različitim bojama, od tamnocrvene do svijetlobijele ili u kombinaciji obje. No, surfinije imaju sterilne prašnike i ne daju sjemenke, dok petunija daje sjeme i to je njezin najbolji oblik razmnožavanja. 

  • Dravska ulica 70, 40000 Cakovec, Strahoninec - Poleve
  • +385 (0)95 815 5258
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • www.vrtlarija-vijenac.hr