Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti - škola u kojoj je najvažnije biti čovjek Foto: Srednja škola Maruševec

Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti - škola u kojoj je najvažnije biti čovjek

Varaždinske vijesti | 25.5.2020. u 20:15h | Objavljeno u Sponzorirano

Pred vratima su upisi u prve razrede srednjih škola, a jedna od škola koju učenici osmih razreda mogu upisati je Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti koja ove godine slavi 50. godina odgoja i obrazovanja. Još davne 1970. prvi učenici škole sjedili su klupama učionica jednog od najljepših dvoraca Hrvatske, dvorca Maruševec. Iako je osnivač ove srednjoškolske institucije Kršćanska adventistička crkva, Jadranska unija konferencija i ima status vjerske škole, Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti desetljećima je mjesto odgoja i obrazovanja mnogih učenika Varaždinske, ali i drugih županije bez obzira na nacionalni, vjerski ili drugi identitet učenika. Škola je mjesto tolerancije, nenasilja i brige za one koji su manje sretni, a ponosni su na činjenicu što je njihov najstariji zaposlenik prof. Matija Šašlin učenik prve generacije ove škole koji ove godine kao njezin dugogodišnji nastavnik povijesti i hrvatskog jezika odlazi u zasluženu mirovinu.

Tri programa

Srednju školu u Maruševcu s pravom javnosti polazi 250 učenika i u njoj radi 78 djelatnika. Jedna od posebnosti škole je što se uz nju nalazi Učenički dom kapaciteta 110 učenika. Nastava se u školi izvodi u jednoj smjeni u suvremeno opremljenim učionicama uz osiguran pristup brzom internetu, a uz školsko-sportsku dvoranu s manjom teretanom i vježbaonicom, učenici ove škole imaju mogućnost vegetarijanske prehrane u školskom restoranu te sudjelovanje u brojnim izvannastavnim aktivnostima poput učenja talijanskog jezika, boksa, streličarstva i slično. U novoj školskoj godini Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti upisuje učenike u program opće gimnazije (20 učenika) te programe medicinska sestra/tehničar opće njege (24 učenika) te fizioterapeutski tehničar/tehničarka (24 učenika). Škola je posvećena i obrazovnom uspjehu učenika putem dopunske i dodatne nastave te pripremama za državnu maturu. Uz obrazovanje, poseban naglasak stavlja se na odgoj kako bi učenici stekli osobine i vrline koje će ih učiniti pozitivnim građanima društva te razvijaju empatiju prema potrebama onih koji su manje sretni od njih.

Pomoć pri gradivu

Programi u školi te izvannastavne aktivnosti ostvaruju se u suradnji sa zdravstvenim institucijama Varaždinske županije, a učenici sudjeluju u humanitarnim i kulturnim događanjima poput volontiranja u izbjegličkom kampu u Grčkoj ili Specijalnoj bolnici za djecu u Bistri. Kroz mentorstvo u školi u savladavanju nastavnog gradiva pomaže se učenicima koji trebaju pomoć, što školu čini svjetionikom nesebičnosti i humanosti. Upisom Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti postajete dio škole života gdje je najvažnije biti čovjek.

U OBNOVU
Kako bi Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti bila poticajno okruženje za stjecanje znanja i vještina za bolji uspjeh svakog učenika već ovog ljeta počinje obnova južnog i središnjeg dijela škole, za što će osnivač u narednih nekoliko godina uložiti više milijuna kuna.

ŠKOLARINA
Mjesečna školarina iznosi 450 kuna, a učenici smještaj u Učeničkom domu plaćaju 730 kuna

INFO
Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, Maruševec 82
telefon: 042/729-315; 042/729-304
fax: 042/729-315
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

srednja-skola-u-marusevcu.jpg