Poljoprivredna zadruga Ivanec: Najnagrađivaniji proizvođač vina u Varaždinskoj županiji pa i šire

VV | 28.1.2022. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Dok su u Poljoprivrednoj zadruzi Ivanec već pomalo započinjale pripreme za novu, ovogodišnju vinogradarsku sezonu, brojni su se znalci dobrih vina pripremali ispratiti staru i dočekati novu godinu upravo s vinima iz njezinih vinograda i starih podruma, vinima koja već godinama dobivaju potvrdu svoje kvalitete na tržištu, kao i na domaćim i stranim ocjenjivanjima.

Medalje iz Beča i Londona

Prošla, 2021. godina, u PZ Ivanec bit će zapamćena po uspješnim nastupima na oba najprestižnija međunarodna vinska natjecanja u svijetu, bečkom Austrian Wine Challenge (AWC) i londonskom Decanter World Wine Awards (DWWA).

Na AWC-u, natjecanju koje podupire i EU, lani je ocjenjivano 12.525 vina od 1.641 proizvođača iz 44 zemlje. Među njima bila su i vina PZ Ivanec, koja su dobila čak pet srebrnih medalja: za muškat žuti, traminac, pinot bijeli, rizling rajnski i syrah.

Nije to, međutim, nikakvo iznenađenje. Na AWC-u, koji je lani održano u Beču po 18 put, PZ Ivanec sudjeluje još od 2013. godine, a dosada su njezina vina dobila ukupno 26 medalja, od čega je 20 srebrnih i jedna zlatna, i to za muškat 2020. godine.

Ceremonija_medunarodnih_priznanja.jpg

Uspješno je bilo i prvo sudjelovanje PZ Ivanec na Decanteru, koje slovi kao najutjecajnije ocjenjivanje vina na svijetu. Naime, traminac PZ Ivanec dobio je brončanu medalju. Zahvaljujući tome, PZ Ivanec najnagrađivaniji je proizvođač vina u Varaždinskoj županiji pa i šire s međunarodnih natjecanja.

- Drago nam je da je naše vino po prvi put bilo u Londonu i odmah dobilo medalju, a posebno što naša vina iz godine u godinu osvajaju medalje u Beču, natjecanju na kojemu tek petina uzoraka osvaja medalje, veli Branko Putarek, direktor PP Ivanec, koja je vlasnik PZ-a.

Medalje s najprestižnijih vinarskih natjecanja nisu, naravno, slučajnost, već plod truda i znanja vinogradara i podrumara PZ Ivanec, odnosno njezinih vinograda, koji imaju višestoljetnu tradiciju te su najveći vinogradi u jednom komadu u Varaždinskoj županiji.

Kušaonica na Čardaku

Da bi nastavili s dobrim rezultatima, već sada se radi na njihovoj rezidbi, a uskoro i gnojidbi skoro 40 tisuća trsova. Na desetak hektara vinograda PZ Ivanec sedam je sorti. Prevladava rizling rajnski, zatim pinot bijeli, traminac, muškat žuti i Moslavac, a tu su i dvije crne sorte Syrah i Pinot crni.

Godišnje se proizvodi ukupno oko 50.000 litara. U planu je dogradnja postojećeg podruma na Čardaku kod dvorca u Klenovniku, koja uključuje i uređenje prostora za degustacije.

- PZ Ivanec uspješno je prijavila projekt proširenja podruma i izgradnje kušaonice na vinsku omotnicu. Ulaganjem od 1,5 milijuna kuna dogradit ćemo dio podruma u kojem ćemo imati prihvat i preradu grožđa, a dijelom ćemo ga tu čuvati. Zahvaljujući tome, postojeći, višestoljetni podrum ćemo osloboditi te umjesto sadašnjih inox bačvi staviti drvene te urediti kušaonicu kako bi se vrhunska vina mogla kušati tamo gdje i nastaju, govori Putarek, dodajući da će se urediti i terasa oko podruma na kraju njihovih vinograda na Čardaku odakle se pruža ako ne najljepši, onda jedan od najljepših pogleda na Ivančicu pa i šire.

Vina_u_Vinariji_Varazdinskih_vijesti.jpg

Vina u vinoteci na Korzu i u web shopu

- Pratimo trendove u svijetu vinarstva, ali nije lako, posebno kada svi trpimo posljedice koronavirusa. No, trudimo se osluškivati želje kupaca i pratiti promjene na tržištu. Naša vrhunska vina od lani isporučujemo u posebno dizajniranim buteljama s crtežom dvorca Trakošćan jer nam je želja povećati udio prodaje tog vina, koji je posebno dobro prihvaćeno kod posjetitelja pojedinih kućama za odmor s pričom, što zapravo govori kako i turisti traže domaća, kvalitetna vina, veli na Igor Cerovčec iz PZ, koji posebno ukazuje na to da je nedavno otvoren web shop na kojem se mogu kupiti vina, a nalazi se na adresi www.pp-ivanec.hr

Vina PZ Ivanec mogu se kupiti u poslovnim prostorima PZ-a u Ivancu te u vinoteci Suvenirnice Varaždinskih vijesti na središnjem varaždinskom trgu, Trgu kralja Tomislava.

Vinogradi još od grofa Draškovića

- Vinogorje Čardak iznad dvorca u Klenovniku, koje je naše glavno vinorodno područje, posebna je mikrolokacija. Otkrio ju je još grof Drašković, koji je u XVII. stoljeću podigao vinograde i sagradio podrum, koji i danas koristimo. Na tom su području niski prinosi, koji daju kvalitetna, štoviše, vrhunska vina. Razlog je dvojaki. S jedne strane to je mineralizirano, vapnenasto tlo, a s druge strane je pozicija, odnosno položaj naših vinograda. Riječ je o tzv. jugozapadnom amfiteatru, tako da su trsovi cijelog dana izloženi sunčevim zrakama. Zahvaljujući tome, naša vina imaju idealan omjer alkohola i kiselina, objašnjava Rudolf Gotal iz PZ Ivanec.