Peti "Dani sv. Jeronima u Štrigovi"

VVM | 18.9.2023. u 10:09h | Objavljeno u Sponzorirano

Peti "Dani svetoga Jeronima u Štrigovi" održat će se od 30. rujna do 2. listopada. Ova duhovna i kulturna manifestacija održava se u Štrigovi, mjestu koje kroz povijest nosi naslov Jeronimova rodnoga Stridona, a jedinstveno je mjesto u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje se sv. Jeronim štuje već više od pet i pol stoljeća.

"Dani svetoga Jeronima" suvremeni je slijednik višestoljetnoga štovanja svetoga Jeronima i uključuje duhovne i kulturne sadržaje.

plakat-2023-1_2_1.jpg

Na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna, svetu misu proštenja u crkvi sv. Jeronima, u 11 sati, predvodit će mons.dr. Peter Štumpf, biskup Murske Sobote. Istoga dana u 18 sati na Festivalu svetoga Jeronima nastupit će Mješoviti zbor "Ina" iz Zagreba i Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove. U nedjelju, 1. listopada, sveta misa u crkvi sv. Jeronima bit će slavljena u 8 sati, a crkva će do 14 sati biti otvorena za posjetitelje uz stručno vodstvo.

plakat-2023-2_2_1.jpgU ponedjeljak, 2. listopada, u Domu kulture u Štrigovi u 18 sati, bit će predstavljen zbornik znanstvenih radova "Sanctus Hieronymus Stridone parva natus" o štovanju sv. Jeronima u Štrigovi. Zbornik, za koji je radove pisalo osam znanstvenika iz Hrvatske, izlazi u nakladi Varaždinske biskupije, Matice Hrvatske – Ogranka Čakovec, Centra za istraživanje Međimurja iz Mursko Središća, i Centra za proučavanje života i djela sv. Jeronima Hieronymianum iz Splita. Zbornik će predstaviti prof.dr.sc. Ivan Bodrožić, dr.sc. Andrea Radošević i doc.dr.sc. Tanja Baran.

Dane svetoga Jeronima u Štrigovi organiziraju Varaždinska biskupa i Župa sv. Marije Magdalene, Općina i Turistička zajednica općine Štrigova, i Matica Hrvatska – Ogranak Čakovec, uz pokroviteljstvo Međimurske županije.