Okružite se svježim zrakom te pobijedite vlagu i plijesan!

VV | 4.7.2023. u 09:26h | Objavljeno u Sponzorirano

Noviji stanovi i kuće građeni su u skladu s važećim propisima u građevinarstvu za stambenu izgradnju s posebnom pažnjom na uštedi energije. To znači da imaju dobro izoliranu ovojnicu zgrade i kvalitetne nepropusne prozore i ulazna vrata. S jedne strane, time se postigla energetska učinkovitost, koja je bila i cilj, ali, s druge strane, takvi stanovi i kuće jednostavno “ne dišu”. Takva gradnja i sve kvalitetniji materijali onemogućuju protok zraka koji je nužan da bi se prostor kvalitetno prozračio, a stambeni prostor mora “disati” kako bi konstantno imali pročišćen i svjež zrak.

Opasnost od plijesni

U Hrvatskoj je iz tog razloga sve više domova i stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave kondenzata, gljivica i plijesni. Svakodnevno prozračivanje prostorija je od iznimne važnosti kako bi zrak bio kvalitetan te kako bi se izbjegla visoka vlažnost.

Zbog aktivnog načina života, u praksi je gotovo nemoguće svaka dva sata otvarati prozore i pravilno provjetravati stambene prostore. U tu svrhu netko bi trebao biti cijeli dan kod kuće. Osim toga, na taj način se povećavaju troškovi jer jednim provjetravanjem gubimo više toplinske energije nego radom ventilacijskog sustava u 24 sata, a vrlo mali broj stanova ima ventilaciju. Kuhinjske nape i ventilatori samo izbacuju ustajali zrak, ali istovremeno ne pružaju dotok svježeg zraka.

Lunos decentralizirani sustav ventilacije osigurava dovod svježeg zraka u Vaš dom dok se svi prozori i vrata mogu zatvoriti i time štedite energiju koja bi se gubila izlaskom topline. Sustav radi na način da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna ili izravno kroz vanjsku stijenku, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice.

Učinkovit i moderan dizajn

Sustav automatski kontrolira i održava optimalnu razinu vlage i CO2 unutar doma te se time postiže kvalitetan zrak. Znamo da svježina, odgovarajuća vlažnost i pravi omjer CO2 i kisika jačaju imunološki sustav. Kvalitetan zrak spriječava stvaranje vlage, plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa te poboljšava kvalitetu života. Lunos ventilacijski sustav stoga je efikasno i dugoročno rješenje protiv vlage u svakom prostoru.

Naknadna instalacija ventilacijskog sustava donedavno je bila izazovna i skupa, a sada je sama montaža jednostavna, brza i gotovo bez prašine prilikom ugradnje. Može se ugraditi i na starogradnje i novogradnje. Lunos ventilacijski sustav je učinkovito i trajno rješenje za problem ustajalog zraka te visoke vlažnosti u vašem stambenom prostoru. Osim boljih uvjeta života, osigurava i uštede na grijanju.

Osobna iskustva

Svoja iskustva s ugradnjom Lunos ventilacijskog sustava podijelio je i Fran Iveta iz Ponikvi, pored Ivanca. Fran se s obitelji uselio u kuću starije gradnje, a problemi s plijesni počeli su nakon što su na kući ugradili novu PVC stolariju.

- Imali smo velikih problema s vlagom i plijesni. Pokušali smo svašta, od češćeg prozračivanja kuće do odvlaživača. Vlaga je iznosila od 70 do 82%. Bilo je nepodnošljivo, zidovi su bili crni od plijesni. Jedan ormar smo bacili jer se plijesan sa zidova proširila na ormar i u odjeću. I kutna garnitura nam je poplijesnivila. Plijesni je bilo na svim vanjskim zidovima - opisuje Fran, a svoje su probleme riješili pomoću Lunos ventilacijskog sustava kojeg su ugradili u sve prostorije, osim hodnika. U spavaću i dječju sobu ugrađena je po jedna pasivna ulazna jedinica. U dnevnom boravku i kuhinji, koje čine zajednički veći prostor, ugrađene su po jedna rekuperatorska jedinica s akumulatorom topline u svaki dio prostorije (što znači ukupno dvije jedinice), a u kupaonicu je ugrađena izlazna jedinica Silvento.

- Na taj smo način smo dobili non-stop strujanje zraka tijekom cijelog dana i noći, s minimalnim gubitkom energije, a plijesan nam se više nije vraćala - kaže Fran.

Glavne prednosti rekuperatorskog sistema Lunos:

  • 24-satna ventilacija svih prostorija bez otvaranja prozora i gubitka topline
  • Antialergijski filteri onemogućavaju ulazak alergena izvana (pelud, prašina, grinje)
  • Odvod lošeg, ustajalog zraka i istovremeno dotok svježeg, pročišćenog zraka u cijelom prostoru
  • Održavanje optimalne razine vlažnosti; izbacuje suvišnu vlagu te spriječava nastanak plijesni
  • Ušteda energije 30 %; gubitak topline je minimalan jer nema potrebe za otvaranjem prozora ili vrata