MAĆUHICE Male ljepotice svakog vrta

VVM | 15.10.2022. u 16:29h | Objavljeno u Sponzorirano

Mogu se saditi tijekom jeseni, rane zime i ranog proljeća na dobro drenirano zemljište. Boljom se pokazala jesenja i zimska sadnja nego proljetna, jer biljke razviju korijen, budu jače i daju više cvjetova.

Iako izgledaju nježno i krhko maćuhice su vrlo izdržljive i otporne male biljke koje uspijevaju čak i ispod sniježnog pokrivača na vrlo niskim temperaturama, a gotovo jedino što im smeta su velike vrućine. Ovo lijepo cvijeće raznih boja pripada porodici ljubičica pa im je službeni naziv Viola tricolor. Ima ih mnoštvo podvrsta, a u narodu su poznate pod raznim imenima; poljske ljubičice, ljubice, gospina ljubica, udovica, maćuha...

pansy-g6317fc3df_1920.jpg

Brojne sorte i boje

Vrste koje se mogu naći u prirodi imaju čak i određena ljekovita svojstva, dok one koje uzgajamo u našim vrtovima, parkovima i na balkonima imaju isključivo ukrasnu svrhu. Maćuhica je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta s pet latica. Postoji mnogo sorti maćuhica, a razlikuju se po boji cvijeta koja može biti u svim nijansama; od bijele preko žute, narančaste i crvene do plave, purpurne i tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte s cvjetovima u kombinaciji dviju ili više boja, često s tamnoljubičastom sredinom cvijeta. Maćuhica naraste 20 do 30 centimetara u visinu, a baršunasti cvjetovi promjera su pet do deset centimetara. Sade se na gredice, obrube, kamenjare i u cvjetne posude. Mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje ili kratkotrajne trajnice. Nisu zahtjevne biljke i uspješno će se održati na svakoj vrsti tla, a najbolje im odgovara rahla i propusna zemlja. Veoma su otporne na hladnoću i niske temperature, uspijevaju i u polusjeni, a smeta im jedino jarko sunce.

Najlakše ih je razmnožavati sjemenom, ali je moguće i razmnožavanje reznicama. Za kasnojesenju i zimsku sadnju sjetva se obavlja krajem kolovoza. Nakon sjetve, sjeme se pokrije tankim slojem rahle zemlje i folijom koja održava vlažnost površinskog sloja.

planting-basket-g3f1568d9f_1920.jpg

Jesenja sadnja

Kupujete li presadnice, obratite pažnju na izgled biljke. Listovi trebaju biti zdravi i zeleni, a biljka puna cvjetnih pupoljaka. Sade se na razmak od 20 do 30 cm te ih je potrebno dobro zaliti vodom sobne temperature. Koristite gnojivo bogato fosforom i kalijem. Mogu se saditi tijekom jeseni, rane zime i ranog proljeća na dobro drenirano zemljište. Boljom se pokazala jesenja i zimska sadnja nego proljetna, jer biljke razviju korijen, budu jače i daju više cvjetova.

Tijekom sušnih razdoblja ne zaboravite ih zaliti, a u razdoblju cvatnje redovito odstranjujte ocvale cvjetove i suhe grančice. Tako ćete produljiti vrijeme cvjetanja. Također redovito uklanjajte korov kako se ne bi previše proširio. Maćuhice cvjetaju od svibnja do rujna, ali i kasnije. Ponekad procvatu već u jesen, pa im cvjetovi tijekom zime često ostanu pod snijegom, a mogu podnijeti temperature do - 23 Celzijeva stupnja. Cvatnja se nastavlja u proljeće i traje sve do početka ljeta.

apple-gd85117825_1920.jpg

  • Dravska ulica 70, 40000 Cakovec, Strahoninec - Poleve
  • +385 (0)95 815 5258
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.