LUNOS Ventilacijski sustav bez konkurencije

VVM | 12.12.2023. u 09:20h | Objavljeno u Sponzorirano

LUNOS, kao najbolji decentralizirani sustav u Europi, jeftiniji je, tiši, energetski učinkovitiji, niži su operativni troškovi i ne trebaju ventilacijske kanale koje je potrebno čistiti!

Sve više ljudi izabire stanove u novogradnji ili adaptira stare stanove i kuće kako bi dobili što učinkovitu izolaciju prostora i time postigli uštede na energentima. Ali nakon što poboljšaju uvjete stanovanja, koji im s jedne strane donose energetsku učinkovitost kroz novu izolaciju, fasadu ili stolariju, s druge strane nastaju drugi problemi. Prostor se na taj način gotovo hermetički zatvorio i zabrtvio te više nema protoka tj. cirkulacije zraka. Osim ustajalog zraka, stvaraju se uvjeti za povećanu kondenzaciju te nastanak vlage i plijesni. Ugradnjom ventilacijskog sustava taj se problem riješava doslovce preko noći jer ventilacija omogućava 24-satnu cirkulaciju zraka i time se onemogućava stvaranje vlage.

Centralni sustavi su stvar prošlosti i zamjenjuju ih decentralizirani sustavi. Decentralizirani ventilacijski sustav s rekuperacijom zapravo je sličan centralnom, s tom razlikom što ga je, u odnosu na potonji, znatno lakše ugraditi. LUNOS, kao najbolji decentralizirani sustav u Europi, jeftiniji je, tiši, energetski učinkovitiji, niži su operativni troškovi i ne trebaju ventilacijske kanale koje je potrebno čistiti!

lunosslika10.jpg

Kad ne osiguramo dovoljno ventilacije u našem domu, dolazi do katastrofe. Od povećane vrijednosti CO2 u prostoru, nedostatak kisika, zdravstveni problemi, loša kvaliteta zraka u prostoru općenito i sve skupa utječe na kvalitetu života. Te posljedice postaju još izraženije tijekom godina boravka u takvim prostorijama. S druge strane, oni koji se odluče na sustav ventilacije bilježe veliki napredak u kvaliteti života. Na hrvatskom tržištu LUNOS uspješno posluje preko dvije godine, a na slovenskom i više od 20 godina. Tehnički podaci za Lunos sustave dokazuju superiornost visokokvalitetnog njemačkog proizvoda koji se stalno usavršava i cjenovno je vrlo pristupačan, a pogodan je za novogradnju i adaptaciju. Obratite nam se s povjerenjem!

lunoskuca.jpg

Kada je vlaga previsoka, a kada preniska?

U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni. Svakodnevno prozračivanje prostorija je od iznimne važnosti kako bi zrak bio kvalitetan te kako bi se izbjegla visoka vlažnost.

Ako imamo prenisku vlažnost u stanu, odnosno ispod 40%, mogu se javiti razne bolesti poput alergija, prehlada i osjećaja otežanog disanja. Zbog isušivanja zraka povećava se stvaranje prašine koja u dodiru sa zagrijanim površinama oslobađa različite tvari koje nadražuju dišne ​​organe.

Međutim, ako imamo previsoku vlažnost, iznad 60%, počinje se razvijati plijesan na unutarnjim površinama. Pravi uzrok prekomjerne vlage teško je utvrditi, jer je povezan s mnogim čimbenicima. Uzroci stvaranja vlage u prostoriji su disanje, znojenje, pranje, kuhanje, pranje, sušenje rublja, nedovoljno prozračivanje... Sve to i više pomaže nakupljanju viška vlage u prostoriji.prozra-ivanje.jpgZnačajke najmodernijeg Lunos ventilacijskog sustava 

- Stalni dotok svježeg zraka, a odvodni zrak se konstantno ispušta kroz ventilatorsku jedinicu izravno kroz osovinu ili vanjsku stijenku. Time ćete postići nižu vlažnost u prostorijama, spriječiti stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa;

- Zaštita od buke i alergija. Filter za alergije je periv i nije ga potrebno mijenjati;

- Ventilacijski sustav LUNOS radi 24 sata dnevno, gotovo je nečujan, troši iznimno malo energije, a štedi i do 30 % energije u odnosu na ventilaciju kroz prozore;

- Jednostavan za instalaciju. Zbog svoje jednostavnosti pogodan je za ugradnju u starije kuće ili stanove kao i u novogradnji. Za ugradnju sustava nije potrebno postavljati cijevi pa je montaža brza i bez većih zahvata u stanu.

book-791824_1920.jpg

Koga najviše pogađaju problemi vezani uz plijesan?

Osobe koje imaju respiratorne bolesti, npr. alergije, kronični bronhitis i astmu, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, osobe koje već imaju problema s kožom (kao što je ekcem), pacijenti na kemoterapiji i trudnice. Također ga izuzetno slabo podnose dojenčad, djeca i starije osobe. Zapravo, na sve ljude može štetno djelovati i prouzročiti dodatne zdravstvene probleme.

Zašto je plijesan opasna?

Plijesni, mikroskopske vrste gljiva, trebaju vlagu i hranu (celulozu, hranu koja se raspada) za rast. Spore plijesni, nabrekle od vode, rastu poput balona koji se napuhuju. Izlučuju probavne enzime i otrovne mikrotoksine te iznimno lako preživljavaju. U stan se mogu unijeti na cipelama, ali mogu ući i kroz otvoren prozor. Gnijezde se u vlažnom dijelu stana i tamo se počinju razmnožavati.

Plijesan i alergije

Alergije su vrlo česta reakcija na plijesan. Alergije se pojavljuju kada imunološki sustav otkrije opasnu stranu tvar (kao što su otrovne čestice u plijesni), na koju reagira oslobađanjem histamina, što izaziva alergijsku reakciju. Osim toga, spore plijesni su toliko male da lako prodiru u tijelo.

Za vise informacija posjetite www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581. 

BOZICNI.jpg