KAKO POSADITI DRVEĆE Što pažljivije voćke posadite, to će voće biti slađe!

VV | 3.12.2022. u 16:35h | Objavljeno u Sponzorirano

Voćke se u pravilu proizvode kao jedno i dvogodišnje cijepljene sadnice veličine 1,5 do dva metara. Nabaviti se mogu od sredine studenog, a saditi, ako uvjeti dozvoljavaju, sve do proljeća.

Jesen je vrijeme kad nam mora biti i hladno i vlažno i sivo ... Red kiše, red magle, pa red vjetra između par crtica Sunca. Mjesec studeni je zato dobro vrijeme za sadnju svega drvenastog bilja. Posebno to vrijedi za sadnice golog korijena kakve su sadnice voćki. Voćke se u pravilu proizvode kao jedno i dvogodišnje cijepljene sadnice veličine 1,5 do dva metra. Nabaviti se mogu od sredine studenog, a saditi, ako uvjeti dozvoljavaju, sve do proljeća. Da se prisjetimo kako se sade sadnice drveća koje su u rasadniku izvađene bez grumena zemlje. Korijen im je goli i zato posebno treba paziti da kod premiještanja (vađenje, kupovina, prijevoz, istovar) ove sadnice nikad ne ostanu dulje vrijeme izložene suncu, mrazu ili vjetru koji bi izazvali isušivanje mlađih dijelova korijena.

Pravilna priprema

Ako tlo u Vašem vrtu nije duboko obrađeno (rigolano ili nasipano), rupe za sadnju iskopajte tjedan do dva prije planirane sadnje. Stara je preporuka da se, ako niste rigolali, jame kopaju veličine metar s metar tj. treba iskopati kubni metar zemlje po svakoj biljci. Uzimajući u obzir fizičku kondiciju današnjeg čovjeka, sad su za prosječnu vrtnu zemlju i prosječnu voćnu sadnicu, kod hobi sadnje, dozvoljene redukcije sve do veličine 50x50 cm.

Kod sadnje biljci orežite krošnju na 2/3 veličine, a korijenu odrežite predugačke i oštećene dijelove. Korijen sadnice prije sadnje dobro je barem sat vremena namakati u vodi ili blatnoj kaši. Kolac za učvršćenje biljke obavezan je i zabada se u čvrsto dno jame za sadnju prije postavljanja sadnice. Učvršćivanje posađene sadnice značajno poboljšava primitak. Ako zaštitimo nadzemni dio sadnice od naginjanja, korijen će brže učvrstiti biljku jer joj neprestano pomicanje pod udarima vjetra neće kidati mlade korjenčiće.

Na dno jame za sadnju možete staviti mješavinu zemlje i treseta ili zemlje i komposta, i na to čistu zemlju, pa onda korijen sadnice. Upotrebljavate li stajski gnoj, koji obično nije dovoljno star i fermentiran, bolje ga je staviti gore, nakon što smo već korijen zasipali običnom zemljom. Korijen biljke nikako ne smije doći u neposredan dodir s gnojivima, posebno mineralnim. Od mineralnih gnojiva upotrijebite neko s niskim sadržajem dušika.

Zalijevanje

Sadnicu voćke (i većine drugog cijepljenog drveća) postavite na sadno mjesto tako da cijepljeno mjesto bude oko 10 cm iznad razine tla. Kad je biljka posađena učvrstite je za kolac širokim vezivom u obliku osmice. Oko sadnice od preostale zemlje formirajte zdjelu za zalijevanje i po mogućnosti malčirajte bar 50-60 cm uz biljku. Zalijevanje nakon sadnje obavezno je bez obzira koliko je zemlja vlažna tijekom sadnje. Zalijevanje mora biti obilno, 20 do 50 litara po biljci. Kod sadnje upotrijebljena voda prvenstveno služi da pomogne slijeganju zemlje uz korijen biljke. Nemojte žaliti truda kod sadnje. Na kraju dodajte svakako tri snopa ljubavi i zamislite grane pune zrelih plodova. Koliko ljepše i pažljivije posadite svoju voćkicu, toliko će slađe voće biti. Zamislite: Samo Vaše jabuke i plodovi koje će Vam one dati.

Sretno u sadnji voćaka!

Lijepi pozdravi iz IVE!


Najveći izbor vrtnog i sobnog bilja!

Braće Radića 54, Štefanec
40000 Čakovec

www.vrtnicentariva.hr