30 godina Gospodarske škole Varaždin, razgovarali smo s ravnateljicom Jasminkom Kelemen

VVM | 28.4.2023. u 08:40h | Objavljeno u Sponzorirano

Gospodarska škola Varaždin školske godine 2022./23. obilježava 50. godišnjicu obrazovanja u području ugostiteljstva i 30. godišnjicu osnivanja. Veliki je to i značajni jubilej koji će se posebno svečano proslaviti na Dan škole, 5. svibnja 2023.

baner.jpg

Tim povodom svi će posjetitelji moći pogledati izložbu na kojoj će biti predstavljena povijest, rad i projekti škole, suradnja s gospodarstvenicima, kao i uspjesi učenika i nastavnika Gospodarske škole Varaždin na natjecanjima.

Pozivamo vas 5. svibnja 2023. od 10:30 sati u školsku sportsku dvoranu Gospodarske škole Varaždin na svečanost obilježavanja osnivanja škole te vas pozivamo da obiđete Sajam vježbeničkih tvrtki, Smotru učeničkih zadruga kao i promociju zanimanja za koja se obrazuju učenici u Gospodarske škole Varaždin.

Pozivnica_Partneri.jpg

Tim povodom razgovarali smo s ravnateljicom Gospodarske škole Varaždin, mr.sc. Jasminkom Kelemen.

1. Ravnateljice, možete li nam reći nekoliko riječi o povijesti Gospodarske škole Varaždin?

Povijest Gospodarske škole Varaždin počinje 1846. godine osnivanjem Germijalne škole i 1886. godine osnivanjem Šegrtske škole. 1. veljače 1904. godine škola dobiva naziv Trgovačka zadružna škola, a 1921. godine škola mijenja naziv u Opća obrtnička škola Varaždin u koju su se upisivali dječaci s navršenih 12 godina. Prva učenica upisana je Šegrtsku školu 1929. godine u zanimanje krojačica. Promjena imena dogodila se 1935. godine kada se škola naziva Škola učenika u privredi, a 1967. godine naziv škole mijenja se u Škola za obrazovanje KV i VKV radnika mješovitih struka, a 1973. godine se u Srednjoškolskom centru 32. divizije počinje u Varaždinskoj županiji počinju obrazovati kadrovi ugostiteljske struke. Raspadom SFRJ škola dobiva naziv Tehnička, industrijsko-obrtnička i trgovačko-ugostiteljska škola Varaždin, a 7. srpnja 1992. godine ta je škola ukinuta te su umjesto nje osnovane kao pravni slijednici Srednja strukovna škola i Gospodarska škola Varaždin. Dakle, u školskoj godini 1992./1993. u školu pod nazivom Gospodarska škola Varaždin upisuju se prvi učenici u prostorima koji su školi pripali nakon odvajanja od Srednje strukovne škole. Da bi se učenicima omogućila kvalitetna infrastruktura za održavanje nastave 2006. godine donesena je odluka o dogradnji škole te su učenici u školskoj godini 2007./2008. počeli nastavu u novim učionicama i u novoj školskoj sportskoj dvorani. Od 2008. do 2015. godine Gospodarska škola Varaždin odgojno-obrazovni proces održava u prostorima matične škole u Varaždinu te u dislociranom odjelu u Novom Marofu.

2. U koja zanimanja se danas učenici mogu upisati?

Gospodarska škola Varaždin danas upisuje učenike u dva obrazovna područja: Ekonomija, trgovina i poslovna administracija za zanimanja ekonomist, komercijalist, poslovni tajnik, upravni referent, prodavač te administrator i u Ugostiteljstvo i turizam za zanimanja hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, konobar i kuhar.

U školskoj godini 2022./2023. u Gospodarskoj školi upisano je 746 učenika u 39 razrednih odjela, zaposleno je 94 nastavnika, 3 stručna suradnika, 16 djelatnika koji obavljaju administrativno-tehničke poslove te 7 pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama.

Jasminka_KELEMEN.jpg

3. Na kojim natjecanjima iz područja ugostiteljstva učenici redovito sudjeluju i s kakvim uspjehom?

U Gospodarskoj školi Varaždin učenici se tijekom školovanja pripremaju za nastupe na natjecanjima iz područja struke te za natjecanja iz općeobrazovnih predmeta. Najuspješniji na školskim natjecanjima svojim se znanjem i umijećem natječu na županijskim, međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Rezultati govore o uspješnosti naših učenika.

U području ugostiteljstva naši se učenici pripremaju za nastupe na natjecanjima kao što si Gastro, Biser mora, Kamelija cup, Nimfa, Barmen cup, Zlatni orah, Svjetska kuharska olimpijada, AEHT-a i mnogim drugim. Uz sudjelovanju na natjecanjima učenici se s nastavnicima uključuju u humanitarne i promotivne akcije koje se provode u Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu poput akcije Zelje na veselje, kuhanje novogodišnje sarme te podjela prvomajskog graha. Uključuju se rado u projekte koje provodi lokalna zajednica i ponosni smo na naše ugostitelje koji su sudjelovali u postavljanju izložbe Dobar tek u Gradskom muzeju.

4. Kakva je suradnja s gospodarstvenicima u Varaždinskoj županiji?

Osnivač Gospodarske škole Varaždin je Varaždinska županija koja zajedno s rukovodstvom škole planira razvoj i rad škole, traži odgovore na strateška pitanja i podržava naše ideje.

U Gospodarskoj školi Varaždin obrazuju se učenici za strukovna zanimanja te je za njih stručna praksa od iznimne važnosti u smislu profesionalizacije i specijalizacije u svojoj struci. Stoga nam je povezanost i suradnja s poslovnim sektorom strateška aktivnost u obrazovnom procesu koja vrlo često usmjerava učenike u budućnosti. Naši se učenici kroz praktičnu nastavu usavršavaju i svoj životopis upotpunjuju vještinama i znanjima koja će kad zakorače u svijet rada pokazati kao vrijedni zaposlenici, obrtnici.

5. Koji su međunarodni projekti provedeni ili se još provode?

U proteklim školskim godinama uspješno smo sudjelovali u projektu „CRO H 4 EU“ – Implementacija kulturne baštine u kurikulum stručnih škola, kao škola-partner Komercijalnoj i trgovačkoj školi Split, a s radom na projektima nastavili smo i u narednim školskim godinama provođenjem  EU projekata – „SIGN 2 ME“ i „SEM“, "Interdisciplinarni kurikulum srednjih strukovnih škola", "Heureka", "Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu", "3P", Prekvalifikacijom do posla. Do kraja 2023. godine partneri smo Srednjoj školi Zabok na projektu "ReCeZa" - Regionalni Centar Zabok kroz koji se usavršavaju učenici i nastavnici te će se opremiti novi kuharski praktikum.

U Gospodarskoj školi Varaždin provode se aktivnosti projekata iz Erasmus+ programa. U ovoj školskoj godini provode se projekti „Arts for Future“ i „Živi svjedoci prošlosti“ kroz koje učenici i nastavnici ostvaruju mobilnost u zemlje Europe.

Osim europskih i Erasmus+ projekata učenici i nastavnici provode školske projekte kroz koje se stečena znanja povezuju sa svakodnevnim, učenicima zanimljivim temama.

Sjedište Centra izvrsnosti iz poduzetništva je Gospodarska škola Varaždin. Učenicima osnovnih i srednjih škola se kroz tri inovativna programa otvaraju vrata u svijet poduzetništva gdje radom, kreativnošću i timskim duhom razvijaju svoje poduzetničke vještine.

Naša učenička zadruga Sunce okuplja učenike koji praktičnim radom razvijaju nove proizvode, promoviraju rad škole sudjelujući na smotrama, natjecanjima i sajmovima te kroz timski rad oplemenjuju svoju društvenu komponentu.

6. Kako vidite budućnost ove škole?

Budućnost Gospodarske škole Varaždin je u timskom radu učenika, nastavnika, osnivača, nadležnih institucija, gospodarstvenika i lokalne zajednice. Ključ uspjeha je povezivanje tradicije i znanja sa zahtjevima modernih vremena u kojima živimo kako bi učenici mogli spremno zakoračiti u svijet tržišta rada ili nastaviti obrazovanje.

Budućnost ovisi o ovome što činimo danas, rekao je Gandhi. Vođeni tom mišlju zaključujem da je budućnost u ulaganju u učenike i sve koji rade s učenicima i za učenike kako bi bili sretni i uspješni ljudi koji s ponosom govore da su učenici Gospodarske škole Varaždin.