FOTO LTH Alucast: Pokrenut novi projekt za 100% električna BMW "i" vozila Foto: Martin Novosel/Luka Šalamun

FOTO LTH Alucast: Pokrenut novi projekt za 100% električna BMW "i" vozila

Sponzorirani članak | 1.2.2024. u 19:33h | Objavljeno u Sponzorirano

LTH Alucast d.o.o. je u četvrtak, 1. veljače, u Čakovcu svečano otvorio svoju novu visokotehnološku, automatiziranu, proizvodnu liniju na kojoj se izrađuju odljevci za kupca Zollner Elektronik AG iz Njemačke, a radi se o dijelu kućišta invertera za petu generaciju BMW-ovih 100% električnih "i" linija vozila.

Investicija za projekt iznosi ukupno 4,2 milijuna eura i sastoji se od stroja za lijevanje 1.400t, protočnog stroja za površinsku obradu, 3 najmodernija nova SW04 CNC obradna centra, skladišne module sa autonomijom rada od 12 sati, BVL visokotehnološkom linijom perilice i vakumskog sušenja te na kraju oprema za montažu i testiranje.

Međimurci rade dijelove za nova električna BMW "i" vozila

Ukupna vrijednost ovog projekta kroz cijeli životni vijek iznosi oko 30 milijuna eura, a proizvodit će se oko 200.000 odljevaka godišnje te time ovaj projekt postaje najznačajniji od početka rada Alucast-a, što sigurno doprinosi dodatnoj stabilnosti i daljnjem rastu, a time i sigurnosti te otvaranju novih radnih mjesta u Međimurskoj županiji, naglasili su Direktori LTH Alucasta g. Tadej Muhič i g. Tomislav Tot.

Novi kupac Alucasta je Zollner Elektronik AG, jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih svjetskih proizvođača elektroničkih komponenata za područja automobilske i avio industrije, medicine i zdravlja, željezničkih tehnologija, industrijske elektronike i još mnogih drugih. Posluju na 4 kontinenta i 24 lokacije sa tradicijom od 55 godina i trenutno zapošljavaju preko 13.000 djelatnika.

Skoro 50 posto zaposlenih su žene

U LTH Alucast-u se ubrzano pripremaju za pokretanje drugih novih projekata, planiraju se nova proširenja proizvodnih pogona od 6.000m2, pokreće se dodatan ljevački stroj od 840t i montira potpuno novi stroj za lijevanje snage 2.200t vrijednosti preko 3 milijuna eura, koji će Alucast-u omogućiti nove velike projekte također za BMW vozila. Planira se stabilni godišnji rast od 20-25%, kontinuirano se zapošljava novi kadar, a posebno cnc operateri, programeri, robotičari, mehatroničari, strojarski tehničari i inženjeri kao i svi ostali kadrovi i struke u proizvodnji. U LTH Alucast-u s ponosom ističu kako imaju skoro 50% zaposlenih žena.

LTH Alucast jedna je od najmodernijih proizvodnih lokacija u grupaciji LTH Castings iz Slovenije, čiji je godišnji prihod u 2023 viši od 500 milijuna eura, a tradicija duža od 75 godina. Grupacija je među najmodernijim, visokotehnološkim ljevaonicama tlačnog lijeva aluminija u Europi i zapošljava više od 3.500 ljudi na 6 proizvodnih lokacija u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji. Razvojni su parteri najuglednijim svjetskim proizvođačima automobila, poput Mercedesa, BMW, Audi-a, Volkswagena-a i brojnih drugih kupaca u automobilskoj industriji. Zajedno s njima putem novih projekata oblikuju i razvijaju odljevke za nove koncepte vozila, posebice u «e-mobilnosti« i tako predstavljaju »one-stop-shop« partnera za svoje klijente.

Označeno u