Bernarda Cecelja: Imam još elana, unatoč izazovima, hrabro dalje! Foto: Krešimir Đurić

Bernarda Cecelja: Imam još elana, unatoč izazovima, hrabro dalje!

VV | 6.2.2024. u 10:30h | Objavljeno u Sponzorirano

 

Iza Bernarde Cecelja još je jedna uspješna godina. Tvrtka Bernarda u Pušćinama, koja se bavi proizvodnjom kreveta i madraca koji se nalaze u najpoznatijim svjetskim hotelima stabilno posluje te osvaruje kontinuirani rast i razvoj, kao i tvrtka Bernarda-Nova u Nedeljancu za proizvodnju i hotelijerstvo.

Bolje nego 2022., ali...

- Možemo reći da je prošla godina bila uspješna za naše dvije tvrtke, po rezultatima čak i bolja nego 2022. godina. Tržište se polako stabiliziralo nakon pandemije koronavirusa, kada je sve stalo, posebno u sektoru hotelijerstva i turizma. No poslovanje nam otežava inflacija i porast cijene energenata na globalnoj razini, tako da će ova godina biti prilično teška i izazovna, ne samo za nas nego za cjelokupno hrvatsko, europsko i svjetsko gospodarstvo. Njemačka, najveća ekonomska sila u EU i četvrta na svijetu, uz koju je vezano i hrvatsko gospodarstvo, ušla je u recesiju. Svaka loša vijest oko ekonomskih kretanja u Njemačkoj loša su i za Hrvatsku. Recesija u Njemačkoj imat će negativne posljedice, a tu je i rat na bliskom istoku, što nam otežava poslovanje, prvenstveno s dobavljačima – upozorava naša poznata poduzetnica i dodaje kako je pred gospodarstvenicima izazovna godina u kojoj će još jednom morati pokazati svoju žilavost kako bi opstali na tržištu.

DSC_7393.jpg

IMAM JOŠ ELANA! Bernarda Cecelja u svojoj karijeri primila je više od 50 nagrada i priznanja za uspješan poduzetnički rad i inovativnost. Nekoliko puta proglašena je poduzetnicom godine, tri puta je dobila nagradu za životno djelo, bila je Žena i Dama godine, sudjeluje na seminarima, gospodarskim susretima i forumima, a poznata je i po svojem humanitarnom radu. Iako bi već mogla u mirovinu, o tome još ne razmišlja. - Imam još puno elana! - poručuje naša sugovornica i priznaje kako su joj sva dobivena priznanja vjetar u leđa, a s druge strane i obaveza da ih svojim radom opravda.

- Unatoč brojnim izazovima i poremećajima u gospodarstvu, doista me veseli da naše tvrtke normalno posluju, redovito izvršavaju sve svoje obaveze, a osobito sam ponosna što u tim izazovnim vremenima nismo otpustili nijednog našeg radnika. U prošloj godini povisili smo i plaće našim zaposlenicima za 20 posto, a rast plaća planiramo i u ovoj godini - istaknula je.

bernarda_cecelja_madraci_proizvodnja__23_of_24_.jpg

Među rijetkim je gospodarstvenicima koja nema problema s pronalaskom radne snage.

- Činjenica jest da je u današnje vrijeme teško naći dobrog radnika, ali u našim tvrtkama još rade naši ljudi, iz našeg okruženja, a primamo i molbe za zapošljavanje. Stranih radnika nemamo, osim u našem hotelu u Varaždinskim Toplicama, gdje imamo zaposlene dvije žene koje su pred strahotama rata pobjegle iz Ukrajine te utočište pronašle u Varaždinskim Toplciama - otkriva poznata gospodarstvenica koja je u vrijeme pandemije u Varaždinskoj županiji pokrenula i jednu od najvećih investicija u turizmu, izgradnju hotela s četiri zvjezdice u Varaždinskim Toplicama.

RB_int1.jpg

Input za rodni kraj

Već nekoliko godina u hrvatskom lječilištu ima restoran i pizzeriju, a pokrenula je i biodinamičku proizvodnju hrane u Čazmi. Autohtono, sezonsko i domaće glavna su misao vodilja, a na zemljištu u Čazmi uzgaja meso, povrće, voće i ljekovito bilje po načelima biodinamičke proizvodnje za potrebe restorana i hotela. Tu je i ribnjak u Črečanu u Međimurskoj županiji. Cijela priču zaokružena je s izgradnjom hotela s četiri zvjezdice, u kojem se već odmaraju gosti i turisti.

U ZELENO, ODRŽIVO GOSPODARSTVO Bernarda Cecelja je kroz godine uvijek razmišljala unaprijed, bila korak ispred, pa je tako njezina tvrtka u Pušćinama još prije deset godina postala energetski samodostatna. - Još 2014. godine smo uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU instalirali peći i grijemo se na vlastiti otpad kojeg recikliramo, a 2017. godine postavili smo i solarne panele – istaknula je poznata poduzetnica. Koliko je to bilo isplativo najbolje se pokazalo nakon rata u Ukrajini, kada je došlo do poskupljenja energenata. Dok su mnogi gopodarstvenici bili na mukama zbog visokih cijena struje i plina, potrese na svjetskom tržištu energenata njezine tvrtke nisu ni osjetile. Stoga ne čudi što su u planu daljnja ulaganja u zeleno, održivo gospodarstvo postavljanjem solarnih panela u tvrtki Bernarda Nova, ali i objektima u Varaždinskim Toplicama.

- Hotel s četiri zvjezdice s početkom ove godine započeo je s probnim radom. Imamo i wellness, saune, slanu sobu, vanjski i unutarnji bazen s termalom vodom i masaže – otkriva Cecelja i najavljuje daljnja ulaganja u svoj rodni kraj.

- Raduje me što se ulaže u toplički kraj. Bez lažne skromnosti usudim se reći da sam svojim ulaganjem i sama dala određeni input, odskočnu dasku za daljnji razvoj ovog grada u području zdravstvenog turizma i to me iznimno veseli. No nećemo tu stati. U Varaždinskim Toplicama imamo još nekoliko objekata koje planiramo staviti u funkciju, a sve u cilju daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma – istaknula je Cecelja.