ASPARAGUS Biljka koja donosi svjetlo

VVM | 12.3.2023. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Zbog svog dekorativnog izgleda omiljen je kao dodatak u aranžiranju cvijetnih buketa, a u kućama najljepše izgleda u visećim teglama.

Asparagus ili sobna šparoga ukrasna je i vrlo popularna sobna biljka. U naše krajeve stigao je iz Afrike. Ova nježnozelena biljka savršena je za sve one koji nemaju mnogo iskustva s držanjem sobnog cvijeća jer je prilično jednostavna i nezahtjevna za održavanje.

Asparagus ima duge i tanke grane s igličastim listićima. Cvijet mu je sitan i bijel, a plod bobičast i crven. Zbog svog dekorativnog izgleda omiljen je kao dodatak u aranžiranju cvijetnih buketa. U kućama najljepše izgleda u visećim saksijama. Podjednako uspijeva u sjeni kao i na svijetlom mjestu.

pexels-ksenia-chernaya-7149718_1.jpg

Uzgoj i njega

Asparagus uspijeva u zatvorenom i otvorenom prostoru, toplim i hladnim prostorijama, na balkonu ili u zimskom vrtu. Voli vlagu te ga ljeti treba često zalijevati i prskati stajaćom vodom. Zimi posebno treba obratiti pažnju na redovno prskanje listova zbog suhog zraka u prostorijama koje se griju.
Smjestite ga na svijetlo ili polusjenovito mjesto, ali ne na direktno sunce. Ljeti ga iznesite na balkon neka uživa na svježem zraku. Povremeno ga prihranite gnojivom za lisnato sobno bilje. Nemojte ga držati u prevelikoj saksiji, jer njegovom slabo razvijenom korjenu pogoduje skučen prostor. Razmnožava se iz sjemena ili dijeljenjem korijena, preporučljivo u proljeće. Primjetite li požutjele i osušene grane, uklonite ih i dodajte gnojivu neki proizvod na bazi željeza. Provjerite da zemlja nije isušena i da biljka nije izložena direktnom suncu ili ostavljena na preniskoj temperaturi. Ako se sasvim osuši odrežite sve grane do zemlje i obilno ga zalijte. Iz dobro vlažne zemlje trebale bi nići nove mladice.

Opasna za životinje

Sve vrste ukrasnih šparoga dohranjujte svakih deset dana, a presađujte ih svake godine. Zalijevajte ju umjereno, a s vremena na vrijeme preporuča se uroniti čitavu posudu u vodu. Ova biljka voli umjereno vlažan zrak, stoga ju češće prskajte mlakom vodom. Razmnožavamo ju u ožujku i to dijeljenjem busena ili pak iz sjemena. Kod uzgoja ove biljke pripazite na crvenog pauka, uši i tripseve. Onima koji imaju kućne ljubimce ne preporučuje se držanje asparagusa jer može biti otrovan za sitne životinje, mačke i pse.

pexels-teona-swift-6913059_1.jpg

Cvjetni buketi i aranžmani

Postoji više od 300 vrsta asparagusa, a najpopularnije su sprengeri i plumosus. Plumosus se najviše koristi za ukrašavanje cvjetnih buketa i aranžmana. Sprengeri su vrlo otporne biljke, visećih grana čiji su listovi bodljikavi, a bijeli cvjetići su joj glavna karakteristika. Vrsta meyeri ima krute izdanke koji izgledom podsjećaju na lisičji rep. Falactus se preporuča za uzgoj s drugim biljkama zbog dekorativnog izgleda.

  • Dravska ulica 70, 40000 Cakovec, Strahoninec - Poleve
  • +385 (0)95 815 5258
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • www.vrtlarija-vijenac.hr