Život nije bajka

| 8.3.2021. u 21:41h | Objavljeno u Promišljanje

Četvrti evanđeoski korak našega korizmenog hoda sažima čitavu povijest čovječanstva – od stvaranja kada se zmija kao simbol zla progurala u svijet, do konačnice u kojoj će se objelodaniti istina o djelima čovjeka, za čije spasenje Božji Sin pristaje biti razapet na križ.

Vječni sraz dobra i zla osnovni je motiv svih ljudskih preokupacija i prožima sve naše drame. Oduvijek su ljudi na razne načine i kroz razne oblike mlađim naraštajima prenosili iskustvo u kojem nije bilo dvojbe što je što. Nije se dovodilo u pitanje hoće li omražena personificirana zla, koja sva proizlaze iz biblijske zmije, biti kažnjena, a likovi koji utjelovljuju dobro nagrađeni.

Nažalost, više nije tako. Zlo se danas umiljava kao nešto bezazleno, pa i atraktivno, uvjeravajući da laž nije degutantna, da tama nije tako strašna, da grijeh nije tako opasan jer „to su samo priče.“ No te priče mogu pretumbati ljestvicu vrijednosti, što je itekako ozbiljno.

Život nije bajka, život su žuljevi i rane, na licu ispisane bore koje pričaju o stvarnim bitkama. Nije život bajka, ali bajke jesu izraz životnog iskustva, škole morala koji je danas na ispitu. Spletom okolnosti, u školama i drugim ustanovama životno svjedočanstvo svedeno je na minimum, a teškoće su i u obiteljima u nemanju vremena ili volje da se razgovara, priča, čita. U tim uvjetima iskustvena mudrost narodnih bajki podređuje se privatnim intervencijama pa nastaju moderne inačice u kojima izostaje izvorna pouka i živa riječ te one postaju samo zabava ili kupovanje vremena.

U takvim pričama, tobože, da se djeca ne izlažu nasilju i ružnoći loših djela, zlo gubi svoje odbojne karakteristike i šulja se kroz šaljive likove, zavodljive sadržaje, marketinške trikove, kroz crtiće i igrice u kojima se omalovažava moć njegove opakosti, štoviše, pričinjava se da je malo zločestoće privlačno i poželjno jer, uostalom, nitko zbog toga neće nastradati.

S druge se strane podcjenjuje vrijednost i snaga dobra koje se prikazuje dosadnjikavim i neizazovnim pa se diskretno briše razlika između dobra i zla. Ipak, najmanji ih jako dobro znaju razgraničiti. Možda bismo mi odrasli trebali više slušati njih koji intuitivno osjećaju da u očijukanju sa zlom ničega simpatičnoga nema.

Na tom tragu, u mnoštvu suvremenih opcija, znajmo se oplemenjivati onim prelijepim kulturalnim izražajima što ih je odnjegovalo kršćanstvo u kojima trijumfira onaj tko se beskompromisno odriče tame, a svojim životnim svjedočanstvom, svojim borama i žuljevima pripovijeda o snazi dobrote i istine. Želimo li da takva svjetlost uđe u naše svakodnevice, moramo stajati na mjestu na kojem svjetla ima. Potražimo ga pred Kristovim raspelom gdje jamačno nikada neće utrnuti.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Pametni svijet
  Riječ pamet našla je u svijetu cijenjeno i zasluženo mjesto. Mnoge zanimljive i korisne stvari zovu se pametnima, a posebno su popularni satovi. Interesantno je pomoću njih pratiti koliko je…
 • Vjera se množi činom
  Ozračje proslave 25. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije vodi nas na trag nedjeljnog evanđelja i molitve apostola: "Umnoži nam vjeru!" Je li njihova molba posljedica slabljenja osobne vjere ili su, naprotiv,…
 • Imidž vjernika
  U danima kada težaci radosno na svojim rukama uzdižu plodove svoga rada, čitamo Isusovu pouku koja jača nadu da se isplati. Ima smisla mukotrpno raditi i oči k nebu uzdizati…
 • Imaš kunu?
  Što u jednome danu znači jedna sekunda? Sitnica. Što u trgovini vrijedi jedna kuna? U moru jedna slana kapljica ili mrvica kruha ostala na stolu? Sve su to sitnice. No…
 • Evanđeoski rebus
  Jeste li se kada, dragi čitatelji, okušali u rješavanju rebusa koji skrivaju poticajne misli? Kako je jedan od mojih župljana istaknuo, poanta je u tome što se poruka koju se…