U zdravlje!

| 26.4.2021. u 21:45h | Objavljeno u Promišljanje

"Dedeki su naši stari znali samo dobre stvari. Ni im bilo treba lijeka – za dušu cirkvica, a za tijelo klijetica bila im je apoteka!" Znali su dobre stvari, veli uzrečica, jer su znali posvetiti svoje vrijeme i žuljeve za ono što je u životu bitno – za Boga i bližnjega svoga. Tu stvarnost približava nam Isus u vinogradarskoj slici otkrivajući put do melema za naše rane i radosti za naše dane.

Svaki vinogradar zna kako je važna rezidba, kako je bitno raskrstiti s onim što je nezdravo i jalovo, što ne koristi, ne bi li se omogućilo onome što je čilo i zdravo da raste i plodi. To je slika odrješitosti i odlučnosti, odvažne spremnosti da se čovjek rastane od svih nelogičnosti i nerazumnosti, zabluda i zastranjenosti. U tom procesu do izražaja dolazi i pravo mjesto među prioritetima zauzima zbilja koju je Isus Krist svojim hodom po zemlji posvetio, i time nas zadužio da ju čuvamo.

Prvenstveno je to obitelj kao zajednica muža i žene otvorena životu u kojoj se rodio i odrastao. Potom djelovanje u široj zajednici s naglaskom na činjenje dobra i, na koncu, svjedočanstvo požrtvovne odanosti svome poslanju. Sve što nagrđuje takav put, tj. protivi se Božjoj slici na koju smo stvoreni, valja u korijenu, bez dijalogiziranja, okolišanja i kompromisa, sasjeći.

Potom Isus govori o čišćenju, što možemo promatrati kao trganje "zaleznica", izdanaka koji rastu između čokota. To je odricanje od svih natruha zla koje se pod krinkom želi ugurati u odnos iskrenosti, poštovanja i povjerenja između ljudi. Da bismo priskrbili dovoljno svjetlosti, jasnoće življenja i svježine nade, važno je u taj korak unijeti ustrajnost i dosljednost u borbi za čast, ljepotu i čistoću naših svetinja.

Sve što ju zasjenjuje i zagušuje valja odstraniti da bismo mogli "ostati u Kristu", što je nagovještaj sljedećeg koraka. Prepoznajemo ga u samozatajnoj ulozi onih najskromnijih, poniznih i malenih, ali najčvršćih lozinih vitica koje ne daju vjetrovima da pomrse i poljuljaju red. Držeći se za oslonac Evanđelja i Crkve, mogu nas sve nevolje i napasti savijati, ali iskreno zajedništvo ne mogu slomiti.

Na tom tragu prilazimo ključnoj Isusovoj poruci: "Bez mene ne možete učiniti ništa." To su naši stari jako dobro razumjeli jer po završetku posla uvijek bi ruke sklapali na molitvu: "Bogu fala! Sveti križ prekriži delo i težake! Daj Bog z neba rosu, zemljici ploda, težakam dobro i povoljno zdravlje."

Nema jače sile ni veće mudrosti od života prožetog molitvom, što u svakom pogledu i smislu plodi zdravljem. Pretočimo to iskustvo uronjenosti u molitvu u sve pore svojih svakodnevica i uvjerimo se kako je lako svjedočiti, kako se lijepo dičiti da i mi znamo, kao i dedeki naši, samo dobre stvari!

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Vjera se množi činom
  Ozračje proslave 25. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije vodi nas na trag nedjeljnog evanđelja i molitve apostola: "Umnoži nam vjeru!" Je li njihova molba posljedica slabljenja osobne vjere ili su, naprotiv,…
 • Imidž vjernika
  U danima kada težaci radosno na svojim rukama uzdižu plodove svoga rada, čitamo Isusovu pouku koja jača nadu da se isplati. Ima smisla mukotrpno raditi i oči k nebu uzdizati…
 • Imaš kunu?
  Što u jednome danu znači jedna sekunda? Sitnica. Što u trgovini vrijedi jedna kuna? U moru jedna slana kapljica ili mrvica kruha ostala na stolu? Sve su to sitnice. No…
 • Evanđeoski rebus
  Jeste li se kada, dragi čitatelji, okušali u rješavanju rebusa koji skrivaju poticajne misli? Kako je jedan od mojih župljana istaknuo, poanta je u tome što se poruka koju se…
 • Najbolja propovijed
  Često možemo čuti kako je teško dobiti dobre majstore. Na tom tragu naišao sam i na zanimljiv poziv: "Traži se jedan električar da priključi spoj među ljudima. Jedan optičar da…