Svjetski dan mira

| 30.12.2019. u 22:12h | Objavljeno u Promišljanje

Osam dana nakon Božića Crkva slavi blagdan Majke Božje – Bogorodice. Njezinom otvorenošću Riječi Božjoj za sve nas je započelo novo vrijeme, vrijeme u kojem Bog postaje „Emanuel - s nama Bog“ na najkonkretniji mogući način. Posvećujući prvi dan Nove godine Mariji Bogorodici Crkva želi staviti sve pod zaštitu Isusove i naše majke. U njoj, naime, uvijek ćemo naći srce majke koja razumije naše suze, muke, boli, patnje i trpljenja.

Sveti papa Pavao VI. uveo je 1968. godine i obilježavanje „Svjetskog dana mira“, i to upravo na Novu godinu. Crkva tako posvećuje prvi dan Nove godine Mariji Bogorodici i miru koji, rođenjem Isusovim, Bog želi uspostaviti s čitavim čovječanstvom.

„Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje“, tema je poruke pape Franje za 53. svjetski dan mira koji se slavi 1. siječnja 2020. godine. Mir se ne može postići ako mu se ne nadamo oživljujući ljudski poziv na bratstvo. Nada nas pokreće na put mira, dok nepovjerenje i strah povećavaju slabost odnosa i opasnost od nasilja – od te misli polazi Papin poziv da budemo tvorci mira, otvoreni za dijalog bez isključivanja i manipuliranja, idući također prema ekološkom obraćenju koje je novi pogled na život.

Nazvavši mir građevinom koju treba stalno graditi, papa Franjo je dodao da je mir put koji trebamo prijeći zajedno, u potrazi za općim dobrom, održavajući danu riječ i poštujući pravo. Svijetu ne trebaju prazne riječi nego uvjereni svjedoci, tvorci mira otvoreni za dijalog bez isključivanja i manipuliranja. Put kojim valja ići jest suočavanje, zauzimanje u traženju istine bez obzira na različite ideologije, potičući poštovanje prema drugomu kako bismo postigli to da u neprijatelju prepoznamo lice brata.

Papa Franjo, osim toga, preporučuje da se napusti želja za vladanjem drugima, te potiče sve ljude da nauče gledati jedni druge kao osobe, kao djecu Božju, kao braću. Hodeći tim putom moći će se prekinuti uvojnica osvete i krenuti putom nade. Ako naučimo živjeti u praštanju ojačat će naša sposobnost da postanemo žene i muškarci mira.

Ekološko obraćenje na koje pozivamo – napisao je Papa – vodi nas stoga do novog pogleda na život, uzimajući u obzir velikodušnost Stvoritelja koji nam je darovao Zemlju i koji nas poziva na radosnu umjerenost uzajamne podjele, dopuštajući da se u odnosima sa svijetom istaknu sve posljedice susreta s Isusom.

Na početku Nove godine zahvalni smo Mariji Bogorodici što je po djetetu Isusu donijela mir Božji nama ljudima, vremenima i narodima. On pravi mironosac i ove godine želi osnažiti našu vjeru i naše zajedništvo donoseći darove blagoslova i mira. Primimo ga! Ugostimo ga i recimo mu da je on mir i čežnja naše duše.

Označeno u