"Prema Bogu ne idemo hodeći, nego ljubeći"

| 25.10.2021. u 21:39h | Objavljeno u Promišljanje

Naslovna misao sv. Augustina približava nas tako miloj i dirljivoj proslavi Boga u svima onima, znanima i neznanima, koji su za života prepoznali i učinili ključni korak prema konačnom cilju života - svetosti. Taj korak Crkva nam predstavlja u evanđelju nedjelje koja Sesvetima prethodi, gdje slušamo kako je čovjeku koji je shvaćao najveću zapovijed – zapovijed ljubavi, Gospodin kazao: "Nisi daleko od kraljevstva Božjega!"

Vjerujem da bi svaki vjernik bio počašćen kada bi se mogao s tim riječima poistovjetiti, stoga je pred nama izvrsna prilika da odmjerimo koliko smo mi blizu svrsi svoga života, bez obzira zovemo li ju kraljevstvom Božjim ili kraljicom ljudskih želja – ljubavlju, jer razumijevanje kraljevstva Božjega razumijevanje je ljubavi i obrnuto.

Neupitno je da je kraljevstvo nebesko stvarnost koja ne započinje čovjekovom smrću, nego čovjekovom ljubavlju koja je odgovor na ljubav Božju. No kako onda tumačiti činjenicu koju je objavila Ana Frank u ime svih nas koji iste osjećaje s njom dijelimo: "Mrtvi ljudi dobivaju više cvijeća od živih", odobravajući njeno prodorno obrazloženje, "jer je kajanje jače od zahvalnosti."

Uzaludno je nama, malim ljudima, razglabati zašto svijet tako funkcionira, zašto i mi sami gubimo vrijeme i snagu, zdravlje i živce na stvarnosti koje rezultiraju kajanjem i zašto ne slažemo pametnije mozaik svoga života pa njegovu vrijednost uviđamo kasno, tek kada se od njega otkine onaj dio koji je uljepšavao naš put prema svetosti. Hvala Bogu što još imamo vremena to promijeniti!

U tom duhu dobro se često, a ne tek prigodno, sjetiti riječi otriježnjujuće pjesme: "Za života, brate, za života!" Pogotovo u danima kada odajemo duboko poštovanje onima koji su ostavili čudesan trag ljepote i smisla u našim životima, a sada, vjerujemo, po našim molitvama i Božjoj dobroti, ostavljaju neizbrisiv trag u nebu.

Ukrašavajući njihova zemaljska počivališta, ne propustimo urediti i svoja srca kako bi bila dostojna počivališta žive uspomene na njihovu ljubav. Ona živi u našoj zahvalnosti koja se ne očituje u suzama žaljenja, nego u iskazivanju poštovanja i onima čija srca još kucaju uz nas, a ne znamo kada će ih Gospodin poput cvijeta ubrati da svojom dobrotom namirišu i svojom svetošću upotpune njegov vječni dom.

Ne dolazi se tamo smrću, nego životom na tragu svetih! Zato dok se nadamo i molimo da našim najmilijima s druge strane neba dobri Bog podari vječni mir, ne propustimo se mi, za koje se oni pred licem Svevišnjega zauzimaju, izboriti da im pogled na naše živote taj mir ne pokvari. Njihova radost ovisi i o našem svjedočanstvu onoga što su nas učili, a to je, prije svega, ljubiti Boga i bližnjega svoga!

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Život je vjeronauk
  Zanimljiva legenda veže se za svib, biljku po kojoj je najljepši mjesec u godini dobio ime. Od svibovine, koja se danas koristi za izradu čvrstih predmeta kao što je štap…
 • Duhovno planinarenje
  U duhu poslovice koja kaže da se samo dvije stvari ne mogu sakriti: ljubav i planina, privlačan je prizor ljubavi kao duhovne planine. Zapanjujuće je promatrati taj vrhunac s kojega…
 • Briga za ljubav Isusova Srca
  Četvrta vazmena – Nedjelja Dobrog Pastira slavi se kao Dan svećeničkih i redovničkih zvanja. Pred očima nam je prizor Gospodina u liku pastira koji za svoje voljene daje život. Vjerojatno…
 • Od preživljavanja do uživanja
  Uskrsli Gospodin pred nas, kao i pred svoje apostole koji su cijelu noć radili, ali nisu ništa postigli, dolazi s pitanjem: "Imate li što za prismok?" Neobična je ta riječ…
 • Hrabri ljudi
  Dragi čitatelji, u vjeri da ste doživjeli sreću susreta s Uskrslim, želim da se ljepota njegova mira udomaći u vašim obiteljima i njegova vas snaga učini hrabrim nositeljima uskrsne nade!…