Plodovi Isusove muke

| 30.3.2020. u 21:26h | Objavljeno u Promišljanje

Pred vjernicima su najsvetiji dani liturgijske godine, dani u kojima se prisjećamo i slavimo naše otkupljenje po Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću. Ove godine te ćemo dane živjeti zatvoreni u svojim domovima, bez liturgijskih obreda s narodom u našim crkvama.

Nedostajat će nam sigurno obredi i običaji, ali ne smijemo zaboraviti da se pojavnost, ova našem oku i našim osjetilima dohvatljiva, promijenila, ali je bit ista. Prilika je ovo da ojačamo našu kućnu Crkvu u kojoj ćemo pratit obrede posredstvom, televizije, radija, interneta, ali ćemo možda više nego ikad osjetiti važnost zajedništva, važnost prenošenja i življenja vjere u našim obiteljima.

Na nedjelju muke Gospodnje, Cvjetnicu, čuti ćemo izvještaja o muci Isusovoj kako ga je zapisao evanđelist Matej, a prenosi nam poruku Isusovog dobrovoljnog predanja u ruke čovjeku kako bi prinjevši žrtvu vlastitog života spasio čovječanstvo.

Zasluge Isusovog spasiteljskog djela nadilaze vremenske i prostorne granice ondašnjeg Izraela. I čovjeku današnjice ponuđeno je spasenje po žrtvi Isusova života, a vrijedit će isto i za sve buduće generacije. Mogli bismo reći da je poruka Isusova života i smrti univerzalna bez obzira što se mijenjaju vremena, društvena uređenja, civilizacije. To je potrebno jer je čovjekovo srce i dalje ranjeno grijehom i dalje se teško mijenja i oblikuje na sliku Božju, i dalje je jednako onom povijesnom čovječanstvu koje je osudilo, mučilo i razapelo Isusa.

Pogledajmo samo neke od likova u Matejevom izvještaju. Svatko od njih pokazao je svoje pravo lice. I apostoli, i vlast i narod. Apostoli su se pokazali kao oni koji su još bili prožeti 'interesom', sad kad im se čini da sve gube odriču se ljubavi i prijateljstva s Isusom. Juda ga izdaje, Petar zatajuje, a ostali su se razbježali.

Interesantna je i općenarodna zaslijepljenost. Ustaju protiv samih sebe, protiv svojih nadanja. Postavljaju se krivo makar žele ispravno. I sve ide ukrivo. Ne prepoznaju ljubav, dozvoljavaju da se s njima manipulira, podržavaju čak one s kojima se ne slažu, koji ih iskorištavaju. I tu dolazimo do vlasti, bilo religijske bilo svjetovne, koja se boji da bi ih Isusov navještaj Kraljevstva Božjeg mogao ugroziti u njihovoj poziciji vlasti i moći.

Kao čovječanstvo i nismo baš napredovali. I danas se vlast boji konkurencije, narod dopušta manipulaciju, a pojedinci teško ostavljaju po strani vlastite interese. A sve je ovo znak da smo se malo odmakli od početka, da zapravo nismo prihvatili plodove Kristove muke. Kao da nju redovno slavimo, ali ne prihvaćamo njezinu poruku i ljubav. I ovaj Veliki tjedan, počevši od slavnog ulaska Isusovog u Jeruzalem pa do mučnog uspinjanja do vrha Golgote, vodi nas da nas pročisti, da nas dovede do našeg unutarnjeg uskrsnuća. Ne propustimo ovu priliku.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Važna obavijest
  Mnogi zaziru od vijesti, ne žele ih više slušati, a izbjegavaju i druženja zbog razglašavanja ružnih događaja i tračeva koji potiskuju sve lijepo. Sigurno ste već čuli rođake i poznanike…
 • Završni ispit
  Za glavninu školaraca ispitno je vrijeme završilo, a pred njima je zasluženi odmor. Neka im bude radostan i blagoslovljen! No u životnoj školi svima nam predstoji završna provjera – vrijeme…
 • Ruke u džepovima
  Gledajući prema idućoj nedjelji u svjetlu Tijelova, Duh Božje riječi stavlja nam na srce način na koji prolazimo ovim svijetom. U svijetu ljudi grčevito traže nešto za što će se…
 • Svu pamet svijeta...
  Od dječjih radoznalih godina pa do "posljednjih stvari": smrti, suda, pakla i raja; čovjeka zaokuplja pitanje zašto. Zasigurno se svatko od nas već pitao zašto se nešto baš njemu događa…
 • Nismo mi od jučer
  Draga naša Crkvo! U ime svakog iskrenog čovjeka koga si podizala na noge kreposti, u ime svakoga koga si odgajala u nadahnuću Duha Svetoga, u ime svakog tvog službenika koji…