"Nema popuštanja"

| 6.2.2023. u 21:40h | Objavljeno u Promišljanje

Kao nit vodilja provlači se naslovna misao molitvom "Na križnom putu s bl. Alojzijem Stepincem" koju je, mudro detektiravši današnje probleme, sastavio dugogodišnji lepoglavski župnik mons. Andrija Kišićek.

Nenadmašivost u ljubavi, koju karakterizira odlučnost i nepopuštanje u nošenju križa, temelj je života o kojem i Isus govori u evanđelju nedjelje koju promatramo u svjetlu Stepinčeva i u znaku Svjetskoga dana braka.

Vrlo konkretne Isusove riječi upozoravaju nas na glavne čovjekove neprijatelje: požudu tijela, požudu očiju i oholost života. Što tim trima suradnicima zla omogućuje moć nad čovjekom, otkrivamo u zaključku ulomka: "Vaša riječ neka bude: 'Da, da, - ne, ne!' Što je više od toga, od Zloga je."

Radi se neprincipijelnosti, o kompromisima, kolebljivosti i popustljivosti, jednom riječju o neodlučnosti koja uzima maha pod krinkom slobode, ljudskih prava i aktualnih strujanja. Tamo gdje čovjek ne zauzme odlučan stav ili gdje se nastoji izmaknuti od žrtve i križa, bez čega nema sreće, ostaje praznina. Ta praznina pomalo oslobađa prostor naumima zla.

Ne samo u kontekstu braka, ali posebno u njemu kao stupu obitelji, jer ona je temelj i slika Crkve i društva, do izražaja dolazi sve veći pritisak na vrijednosti obiteljskoga života. U svijetu se toliko pripovijeda da je nemoguće vjerno živjeti zajedno da čak i one bezazlene šale o braku kao mraku postaju mrske.

Posebno je bolno kako se bez poštovanja gleda na obitelji s više djece. Toliko se promoviraju neki drugi oblici života pod izlikom da je brak samo papir, a za ljubav ne trebaju papiri. Toliko mladih proba živjeti skupa, ide – ide, ne ide – ne ide, i nikome ništa. Ali brak nije ni proba ni papir ni mrak! Brak je sveti savez između žene i muža i Boga koji se nosi, ne samo kao prsten na ruci, nego kao zadnja kap vode na dlanu. Presuši li ona, nije "nikome ništa", nego svima sve: i obitelji i Bogu.

On vam je, dragi supružnici, obećao vjernost, zato nemojte nikada izgubiti nadu da će okrenuti na dobro i ono što sada izgleda teško, pa i nemoguće. Ne dajte se, nego ustrajte u ohrabrujućem svjedočanstvu te stvarnosti, a ne iluzija o ljubavi.

Kaže anegdota da je mladić na kolodvoru promatrao starijeg gospodina koji čeka ženu. Kada je stigla, rekao joj je da mu je jako nedostajala, a gospođa odgovori da su joj ta dva dana bila duga kao vječnost. Mladić im je prišao upitavši koliko su već u braku. "Ravno 50 godina", odgovori gospodin, a mladić prokomentira kako se nada da će njegova zaručnica i on takvi biti nakon 50 godina. Starac mu položi ruku na rame i reče: "Mladiću, ti se tome nemoj nadati. Ti donesi danas odluku."

Odluka je duša nade, pamet vjere i srce ljubavi. Tu popuštanja nema! Vlč. Ivica Cujzek

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Mešna oprava
  Gledajući prema Cvjetnoj nedjelji, razmišljao sam kako i što uopće može čovjek reći pred otajstvom muke Gospodina Isusa Krista na početku najvećega tjedna u godini. Jedna godina i nema tako…
 • Sretan kraj
  "Svaki mrak ima svoj kraj, mamo." Tim riječima završava povijesna drama poznata kao Duga mračna noć, čijih se dojmljivih scena dobro sjećamo. Tako nam je u pamćenje urezan i jedan…
 • Oklada
  Poznata je priča kako su se sunce i vjetar kladili tko će prije putniku skinuti šešir. Bahat vjetar bio je uvjeren da je pobjeda njegova, no čovjek je jače nabijao…
 • Gdje je ženi mjesto
  Lijep je običaj u mnogim domovima da svaki član ima svoje mjesto za obiteljskim stolom, a još je ljepše kada se s objedom čeka dok svi ne budu na svojim…
 • Stati na loptu
  Jeste li i vi na knap s vremenom? Imate li dojam da danas vrijeme leti brže nego prije? Mnogi kažu da se tako osjećaju, što me podsjetilo na šalu u…