Ljubav Božja u nama je razlivena po Duhu Svetom!

| 14.3.2017. u 10:15h | Objavljeno u Promišljanje

Izraelci u svom hodu pustinjom prema Obećanoj zemlji neprestano ulaze u iskušenja i često se u teškim životnim situacijama pitaju je li uistinu Bog s njima, prati li ih na putu spasenja.

Od njega neprestano očekuju zaštitu, pomoć i konkretne znakove svoje prisutnosti među njima. Oni su se tada našli u životnim problemima i sumnjali – a što je danas s našim prihvaćanjem Božje prisutnosti u našem životu?

Shvaćamo li ga možda često kao „servisnu službu“, koji „mora“ udovoljiti našim zahtjevima? Imao li hrabrosti i u teškim trenucima ostati vjerni svoje Spasitelju?

Mogu li drugi oko nas prema našim djelima zaključiti da smo Kristovi?

Sveti Pavao utvrđuje temu ove nedjelje koja nam naglašava važnost krštenja, po kojem „oprani živom vodom“ postajemo prijatelji, miljenici Božji. Potiče nas da ustrajemo u vjeri da je Kristovo uskrsnuće temelj naše nade u spasenje te po Duhu Svetom postajemo dionici vječne slave u zajedništvu s Ocem nebeskim.

U tom hodu svakako nas ohrabruje činjenica da je Isus – pravednik, nevin podnio žrtvu na križu kao zalog spasenja svim naraštajima koji će ga priznati i prihvatiti Spasiteljem. Isus svojim postupcima iznenađuje svoje suvremenike, a zapravo u djelo provodi onu svoju krilaticu „nisam došao dokinuti, nego dopuniti Zakon i Proroke“!

Sve zabrane i propise koji nisu bili od Boga dani Isus je obogatio novim pristupom u svrhu navještaja kraljevstva Božjeg. Tako u razgovoru sa Samarijankom na zdencu o vodi za piće postupno dolazi do njezinih životnih problema. Valja primijetiti njezin rast u spoznaji tko je Isus. U početku kao da ni ne želi s njim razgovarati, da bi na kraju izrekla svoju vjeroispovijest da je Isus obećani Mesija, živa voda.

Ona žurno trči u grad, poput misionarke, sa svojim sugrađanima podijeliti doživljenu radost spasenja u susretu s Isusom. Prihvaćaju ga kao Spasitelja, kao dar Božji svim ljudima. Pitajmo se danas crpimo li dovoljno snagu za život i mudrost na izvoru „žive vode“, svjedočimo li drugima dovoljno svoju pripadnost Kristu i Crkvi?

Tijekom korizme, a posebno u ovom trećem tjednu, koji je u znaku solidarnosti s ljudima i Crkvom u Bosni i Hercegovini, imamo priliku djelima milosrđa, dobrote i darivanja posvjedočiti svoju ljubav prema Bogu i bližnjima!