Kršteni smo u ime Oca, Sina i Duha Svetoga!

| 21.5.2018. u 11:54h | Objavljeno u Promišljanje

Mojsije Izraelce podsjeća i opominje na sva dobročinstva Božja prema ljudima, a posebno prema njima kao izabranom narodu, podsjećajući ih na izbavljenje iz Egipta. U njihovoj se povijesti Bog posebno objavljivao kao Osloboditelj. Potiče ih na vršenje zakona i zapovijedi te vjernost jedinom i pravomu Bogu kao garanciju uspjeha u životu.

Mi danas po djelovanju Duha Svetoga, možemo otkriti i prepoznati spasiteljsko djelovanje Božje u našem životu. Ako se u mislima vratimo unatrag, razabrat ćemo da smo od došašća do Duhova u blagdanskim liturgijskim slavljima slavili Božje intervencije u povijesti čovječanstva, u povijesti Crkve i u naš vlastiti život.

Tako nas Pavao ohrabruje navješčujući nam istinu da nas nakon ovozemaljske patnje i trpljenja čeka vječna slava u zajedništvu s Bogom - jer zauvijek smo djeca Božja. Vjera u Presveto Trojstvo nadahnjuje nas i poziva na ustrajnost i izdržljivost u Božjoj ljubavi.

Matej svoje evanđelje završava opraštanjem apostola s uskrslim Isusom. Njihovo zajedništvo i odnos povjerenja započeli su u Galileji i tu će se oprostiti od njega. Povjerenje u Isusa gradi se po povjerenju ljudima. Poslušnost učenika i Isusova vjernost Očevom planu spasenja omogućuje susret male zajednice vjernika s Uskrslim.

Istina, ta zajednica učenika još uvijek nije jedinstvena u svojim stavovima i vjeri. Neki još uvijek sumnjaju, u svojoj su nutrini podijeljeni. Premda su više puta susretali uskrsloga Krista, razgovarali s njim, provodili zajedno određene trenutke gdje im je razjasnio razloge svih spasenjskih događaja, još uvijek su se u srcima nekih apostola javljale sumnje i nesigurnost.

Premda će se rastati s Uskrslim i fizički se više neće susretati s njim, u Duhu će po molitvi i propovijedanju njegovih riječi i čineći njegova djela ostati povezani. Apostoli će se također razići na razne strane ostvarujući od Krista povjerenu im zadaću - da sve narode učine njegovim učenicima, ali će i oni ostati povezani u Duhu Svetomu.

Važno je ovdje naglasiti da je veličina Božje ponude spasenja utemeljena na čovjekovoj slobodi, da po propovijedanju uvidi i shvati vrijednost zajedništva s Bogom. Isusovi su učenici ljudima donijeli ono što su i sami primili i prihvatili, a što je unijelo velike promjene u njihovom vlastitom životu.

Taj se proces nije prekinuo sve do naših dana. Na nedjeljnoj euharistiji uvijek si možemo razjasniti sumnje, ojačati vjeru i uvijek iznova prepoznati svoje poslanje. Uskrsli nas zove na susret, na zajedništvo. Imamo li hrabrosti odazvati se i iz dana u dan biti njegovim učenikom u svojoj užoj i široj obitelji, među prijateljima, na poslu?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.