Kipeci i razglednice

| 29.5.2023. u 21:28h | Objavljeno u Promišljanje

Na početku ljetnih mjeseci liturgijska čitanja iznova nam predočuju savršenost Božje ljubavi koja se hoće ispreplitati s našom, kakva god da je.

U evanđelju čitamo: "Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne", a apostol Pavao, kao da šalje razglednicu s putovanja tim svijetom, prenosi pozdrav svih svetih.

Jer zamjenjuje tisuću riječi, slikom ljudi rado predstavljaju svoje misli i osjećaje. Na tom tragu, ljeto obiluje razglednicama doživljenih ljepota, a vjernički je duh iznjedrio kipece – sličice s likovima svetaca u kojima se reflektira Božja slika, slika na koju smo stvoreni svi koji smo na svetost pozvani.

Promatrajući vlastito putovanje k tom cilju, posredujući sliku Božju svojim životnim svjedočanstvom, pred očima nam izranjaju prizori svega, i lijepoga i teškoga, što smo prolazili. Uz to, vjerujem da svatko od vas, dragi čitatelji, u svom novčaniku čuva nečiju sliku ili ju s ponosom pokazuje na zaslonu mobitela. Zasigurno vam se s tih slika smiješe lica vaših najmilijih i vjerujem da se na vaša lica sada, kada ste se toga sjetili, izmamio osmijeh kojim im uzvraćate.

Samo vi i dragi Bog znate koliko dragosti i ljepote stoji iza tih kipeca. Ali i koliko strepnje i odricanja, koliko riječi i molitava, koliko opraštanja, teških odluka, neprospavanih noći, suza i žuljeva – onih vidljivih na rukama, ali i onih na srcu i pameti za koje samo Bog zna. Neizmjerno mnogo!

Jer nije uvijek sve divno, često smo opterećeni, ponekad i slabi i tvrdoglavi i bahati i bezvoljni… Ali kako je veličanstvena spoznaja da postoji netko tko je tu i dok smo takvi, nepodnošljivi. Netko tko podnosi naše terete, za nas posvećuje svoje vrijeme i žrtve, tko nas tjera naprijed, od nas ne odustaje i za nas je spreman dati sve.

Nije nam cilj zatvarati oči pred ozbiljnim problemima, nego prevladati ih upravo snagom Božje i ljudske ljubavi. Zato je važno znati da bi, kad bi imao novčanik ili mobitel, Bog sigurno svuda sa sobom nosio naše fotografije i ponosno ih svima pokazivao. On nam danas poručuje kako bi bilo dobro da na razglednicama naših života bude mjesta i za kipec njegove ljubavi, za sliku križa koji će nas "svetim cjelovom", poput markice na razglednicu, zalijepiti u album Božjega srca.

Od srca Božjega mi smo poslani svjedočiti ljepotu susreta s Ocem i Sinom i Duhom Svetim kao žive razglednice s nebeskom posvetom za svijet i ljude koji čeznu osjetiti da ih Bog voli. U inat svim grubostima koje će nam i ovoga ljeta vjerojatno stati na put, ne dajmo da nam išta umanji snagu Kristova križa i ljepotu njegova osmijeha.

Ispunjeni nadom, tu poruku donosimo onima koji su sveti na kipecima naših života! Vlč. Ivica Cujzek

Označeno u