Izazov Božje riječi Foto: Pexels/ilustracija

Izazov Božje riječi

| 22.4.2024. u 21:15h | Objavljeno u Promišljanje

Znate li, dragi čitatelji, da se cijelo Sveto pismo može pročitati za manje od tri dana? Biblija sadrži otprilike tri milijuna slova i potrebno je oko 50 sati da se pročita, a ako se čita običnom brzinom govora, oko 70 sati. Pročitamo li dnevno 4 poglavlja, možemo za godinu dana pročitati cijelu Bibliju. Tako tvrde oni koji su te izazove prihvatili.

Sveto pismo puno je izazova. Ono nas zove da pođemo iza uobičajenih spoznaja i ograničenja te susretnemo živoga Boga koji nas u evanđelju koje čitamo na 5. vazmenu nedjelju poziva da ostanemo u njemu. Prije nego što se detaljnije osvrnemo na taj poziv, zaustavimo se još malo na veličanstvenosti Božje riječi.

Biblija je djelo bez premca u ljepoti, u važnosti, u genijalnosti, u svakom pogledu, tako i u zanimljivostima. Evo jedne za ljubitelje matematike. Netko se potrudio istražiti da je središnje svetopisamsko poglavlje Psalam 118. Ispred njega nalazi se najkraće (Psalam 117.), a nakon njega najduže (Psalam 119.) poglavlje u Bibliji. 594 su poglavlja ispred Psalma 118. i 594 poglavlja iza njega. Zbroj je svih poglavlja u Bibliji 1188! Još je zanimljivija poruka zapisana u sredini čitave Biblije, a to je u Psalmu 118., baš 8. redak: "Bolje se Gospodinu uteći nego se uzdat’ u čovjeka."

Nije li predivno i na taj način podsjetiti se da Bog iz neposredne blizine čovjeku pruža svu sigurnost, da je njegova snaga i mir u sredini svih ljudskih previranja, dilema, boli i klonuća? To nam i poručuje po proroku Sefaniji: "Gospodin, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj!"

Taj nas trag vraća na Isusov izazovan poziv: "Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam." Izraz "u Kristu" jako nam zvoni jer čujemo ga na svakoj sv. misi. Jasno je "po Kristu i s Kristom", no kako shvatiti "u Kristu"?

Slikovito je to Gospodin objasnio u slici trsa i loze, a u doslovnom smislu, prizor je to Crkve. Crkva je otajstveno Tijelo Kristovo u kojem se vjernici, osobito primanjem euharistije, sjedinjuju s Isusom i međusobno. To je mistično Tijelo u kojem On nastavlja živjeti, misliti, govoriti, voljeti, služiti, opraštati, trpjeti, spašavati, proslavljati se, da, i uslišavati što god njegovi udovi ištu!

Gledajući prema Duhu Svetom koji rađa Crkvu u Pedesetnici, obnovimo svoju ljubav prema njoj. Ne promatrajmo ju kao običnu instituciju, a Božju riječ kao običnu knjigu. Biti u Crkvi znači biti u Kristu! Čitati Božju riječ znači prijateljevati s Bogom! Pravi izazov nije koliko ćemo u njoj čudesnih stvarnosti otkriti, nego kako ćemo ju zaživjeti u zajedništvu s braćom i sestrama s kojima "u Bogu živimo, mičemo se i jesmo".

Izazov je postavljen. Isus te u tvojoj sredini očekuje. Vlč. Ivica Cujzek

Označeno u