Došao je u svijet svjedočiti za istinu! (Iv 18, 33b - 37)

| 20.11.2015. u 12:48h | Objavljeno u Promišljanje

Na završetku nas još jedne liturgijske godine sveti Ivan u Otkrivenju, govoreći da je Isus Alfa i Omega, podsjeća kako je Bog u početku svega, svih stvari i događaja, ali isto tako i na koncu svega. Zapravo sve u Bogu nalazi svrhu. Današnja nam svetkovina Krista kralja stoga poručuje da sve dolazi od Boga i sve je u Njemu. On se sâm svjetovnih titula odrekao pred Pilatom. On je došao služiti, a ne vladati. Njegovo geslo je – biti uvijek tu za druge.

Isus je uvijek vješto izbjegavao pokušaje oduševljenog mnoštva da ga proglase svojim kraljem jer se nikako nije želio poistovjetiti s ikojom svjetovnom vlašću. Čak ga je i Pilat u zloj namjeri želio smjestiti u društvo kraljeva kako bi na njih svalio odgovornost osude. Znamo da nitko nije čovječanstvu potrebniji od Isusa. Čovjek treba Isusa kao svjetlo svojega životnog puta, kao novi život. On u ljudima budi i rasvjetljava božansku sliku, koje često nismo ni svjesni ili je više ili manje zasjenjujemo grijehom. Međutim, i danas ima onih koji ga iz vlastitih interesa žele zakraljiti da bi u njegovo ime vladali drugima. Isusa se upoznaje tek nasljedovanjem na Njegovu putu – u patnji, osuđenosti, siromaštvu, napuštenosti, ljubavi, a ne na svjetovnom prijestolju. On je rođen da svjedoči za Istinu i da je otkrije.

Isus je istina koja donosi spasenje svakom istinskom vjerniku. Njegovo je kraljevstvo tamo gdje se ljubi i služi drugima. I danas je Isus učitelj ljubavi i dobrote. Ljudsko srce treba milosrdnog Isusa, a ne vlast i silu. Čovjek čezne za Isusovom riječju i nada se ponovnom dolasku Sina Čovječjega, Sina Božjega – nada se kraljevstvu Božjem. Njegovo kraljevstvo su ljudi, koje je Isus osvojio svojom istinom, u kojima Bog započinje novi život. Ohrabrujuća je i neizmjerno važna činjenica obećana po proroku Danijelu da je to kraljevstvo vječno, da nikada neće propasti i nestati. Čvrstoća i nepokolebljivost Njegova prijestolja sve Njegove vjerne sluge i nasljedovatelje vodi u vječnost u domu Gospodnjemu, a po svojoj žrtvi na križu oprostio nam je grijehe i učinio nas dionicima vječne slave. Isusovo kraljevstvo ne bori se sa svijetom njegovim metodama nego zakonom ljubavi – kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge.

Istina, često pomišljamo ili nam se čini da Crkva, dobro, ono Božje gubi u borbi sa svijetom, sa silama zla i tame. No gledano očima vjere jasno je da Crkva pobjeđuje u onoj mjeri koliko ljubi Krista i čovjeka, koliko naviješta i živi Istinu. Budimo stoga dosljedni u tom nasljedovanju Krista, ljubimo jedni druge u pravdi i Istini, jer Istina će nas osloboditi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.