Varaždinski SDP obilježio Dan pobjede nad fašizmom i obljetnicu osnutka 104. brigade Foto: SDP Varaždinske županije

Varaždinski SDP obilježio Dan pobjede nad fašizmom i obljetnicu osnutka 104. brigade

VV | 8.5.2020. u 15:11h | Objavljeno u Aktualno

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe te Dana oslobođenja grada Varaždina, na varaždinskom gradskom groblju kod Spomen kosturnice svijeće su zapalili predsjednica županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora i potpredsjednici Miroslav Marković i Neven Bosilj.

Antolić Vupora naglasila je kako se radi o važnom datumu u povijesti Grada Varaždina, ali i cijele Hrvatske te Europe budući da se upravo 8. svibnja obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Podsjetila je da je upravo borba protiv fašizma odnosno antifašistički pokret utkan u stvaranje moderne hrvatske države iako i danas, možda i više nego prije, ima onih koji su spremni negirati povijesne činjenice i tražiti reviziju povijesti.

Ističe i kako je važno u današnje doba nužno uvažavati slobode stečene na vrijednostima u antifašističkoj borbi otprije 75. godina.

- U današnja je vremena više nego ikad potrebno uvažavati slobode koje su stečene upravo na vrijednostima koje su 75. godišnjicom pobjede nad fašizmom i osnovane, utvrđene i ponovno etablirane. Te iste slobode danas su, nažalost, ugrožene i biološkim opasnostima. Stoga je uvijek i iznova važno naglašavati vrijednosti slobode čovjeka te je na sve moguće načine sačuvati. Mi, socijaldemokrati, uvijek smo se zalagali i zalagat ćemo se upravo za očuvanje tih vrijednosti – naglasila je Antolić Vupora.

Izaslanstvo SDP-a ujedno je obilježilo i osnivanje 104. brigade Hrvatske vojske koja je osnovana na današnji dan prije 29 godina. Naglašeno je da se radi o jednoj od prvih osnovanih brigada Hrvatske vojske čiji su pripadnici pokazali svoju spremnost na obranu domovine te hrabrost u brojnim vojnim operacijama kojima se obranila Hrvatska.

Označeno u